În primii cinci ani de funcţionare a parcului, administraţia comunei nu are voie să vândă surplusul de energie. Din 2019, acest lucru este permis. Autoritățile locale au preconizat că în fiecare an ar putea să încaseze la buget 500.000 de euro.
Care e mecanismul profitului? Energia produsă în parc va ajunge în reţeaua naţională de electricitate şi este compensată automat în factură. Dacă va produce energie peste necesarul propriu, primăria va primi certificate verzi. Acestea ar urma să fie tranzacționate pe piaţă și suma care ar putea fi astfel încasată este apreciată la o jumătate de milion de euro anual.
Proiectul a fost posibil și datorită unui primar, Geza Batori, cu experiență și viziune. Inginer electromecanic, Batori a vrut să valorifice oportunitatea dată autorităților locale de a produce energie verde. A optat pentru parcul fotovoltaic în detrimentul unui proiect prin care valorifica apa geotermală dintr-un simplu calcul: apa trebuie plătită statului român, în timp ce razele soarelui sunt, deocamdată, gratuite. Construcția parcului voltaic din Borş a început în 2013 printr-un proiect cofinanţat prin Fondul European de Dezvoltare Regională. Valoarea lui: 2,5 milioane de euro, iar contribuţia Primăriei a fost de 2% din valoarea proiectului.
Nevoia realizării acestei investiţii a pornit de la cheltuielile mari pe care administraţia locală le avea, 5-6% din buget pentru factura de energie. Funcționarea stației de epurare, asigurarea curentului electric în școli, grădiniţe, dispensar, în Primăria Borș, iluminatul stradal sunt asigurate de parcul fotovoltaic care a intrat recent în funcțiune. 4.168 de panouri desfăşurate pe 5 hectare vor asigura independenţa energetică pentru toate instituţiile din Borș.
Conform secundului de la Primăria Borș, parcul fotovoltaic a fost predat la mijlocul săptămânii trecute, iar inaugurarea oficială va avea loc în aproximativ o săptămână. Lucrările au început în 2013, iar perioada de execuție a proiectului a fost de 17 luni. „Este la momentul de faţă singurul în administrarea autorităţii locale” susţinea la momentul lansării proiectului Sandor Lukacs, managerul de proiect. Între timp, comuna Oșorhei a mai realizat un astfel de parc, pe același program. Comuna Borş este prima din Bihor, dar şi din regiunea de nord-vest a ţării, care a obţinut prin propriile forţe bani nerambursabili pentru un proiect energetic. Autorităţile locale au primit din partea Uniunii Europene 20 de milioane de lei pentru parcul fotovoltaic cu o capacitate de un kilowatt pe oră. Primăria Borș este obligată să întreţină parcul fotovoltaic.
Citiți principiile noastre de moderare aici!