Prin contribuția financiară a părintelui Nicolae Ioan Bordașiu, fiul unuia dintre participanții la Marea Adunare Națională de la Alba Iulia, pr. Gheorghe Bordașiu, duminică, 2 septembrie, în satul Săbolciu au fost sfințite Monumentul Marii Uniri, respectiv Crucea Eroilor, arhitect Bogdan Hanganu. Sfințirea s-a făcut de către un sobor de 16 preoți, în frunte cu P.S. Ieronim Sinaitul, Vicar Patriarhal, P.S. Galaction al Alexandriei și Teleormanului și P.S. Siluan Episcopul Românilor din Ungaria.
Evenimentul a debutat cu Sfânta Liturghie și a continuat cu luările de cuvânt ale înalților prelați. „Aceste manifestări se încadrează în anul omagial al unității de neam și credință și în anul comemorativ al eroilor neamului. Aducem un prinos de recunoștință înaintașilor de pe aceste meleaguri. Prin râvna și truda părintelui Nicolae Bordașiu s-a ridicat în centrul localității Săbolciu un monument pentru participanții în mod direct la Marea Adunare Națională de la Alba Iulia și o troiță pentru cei care s-au jertfit pe câmpurile de luptă. Și noi trebuie să fim la înălțimea acestor mari martiri prin dragostea de neam și credință. Avem o mare responsabilitate, să fim recunoscători pentru ceea ce au făcut înaintașii noștri, dar și să transmitem urmașilor noștri aceste valori”, a declarat P.S. Ieronim Sinaitul.
Pentru toată truda și grija purtată față de amintirea martirilor din Săbolciu, părintelui Nicolae Ioan Bordașiu i-a fost acordat de către primarul comunei Săcădat, Aurel Popa, titlul de cetățean de onoare. „Acest monument este o piedică în calea uitării. Puține sunt satele care se pot mândri că au mărturia dorului de face o singură țară și frumoasă. Monumentul a răsărit din dragostea și râvna familiei Alb din Săbolciu, care a cedat 10 mp din vechea moșie a mangreștilor, fosta mea casă părintească, și pe terenul acesta s-a ridicat monumentul. De asemenea, mulțumesc părintelui paroh Alexandru Dulca pentru că împreună cu parohia și consiliul local au permis ca pe terenul lor să se ridice Crucea Eroilor”, a declarat părintele Nicolae Bordașiu, cel care a finanțat ambele lucrări.
În cadrul evenimentului, a fost lansată cartea „Din Săbolciu la Alba Iulia. Părintele Nicolae Malița”, autor pr. prof. Nicolae Ioan Bordașiu, pr. Ioan Mircea Ghitea și pr. Alexandru Dulca. Cei prezenți la manifestare au primit și câte un exemplar din broșura „Monumentul Marii Uniri de la 1 decembrie 1918, Săbolciu, Bihor”, autor dr. Cristina Liana Pușcaș și pr. prof. Nicolae Ioan Bordașiu. Broșura a fost tipărită în peste 1.100 de exemplare a beneficiat de sprijinul financiar al Direcției de Dezvoltare și Implementare Proiecte, din cadrul Consiliului Județean Bihor și al Asociației Cei 40 de Mucenici.
Valoarea proiectului se ridică la 5.000 lei, contribuția DDIP și 1.000 lei, contribuția Asociației Cei 40 de Mucenici. Și-au mai adus aportul la realizarea broșurii pentru partea grafică arh. drd. Maria Tîlvescu și fotograful Remus Toderici. Broșura a fost tipărită la Editura Evdokimos din București. „Tipăritura cuprinde portretele a nouă clerici ale căror destine au fost legate și de Săbolciu, printre care amintim pr. Gherghe Bordașiu, pr. Nicolae Malița, pr. Gavril Iovan, toți trei participanți la Alba Iulia, ieromonahul Arsenie Boca, cel care în octombrie 1948 a trecut Crișul cu o luntre la Săbolciu, în căutarea de vești despre tânărul student la Teologie, devenit fugar din calea Siguranței, Nicolae Bordașiu. Arsenie Boca va avea o întâlnire cu pr. Gheorghe Bordașiu, chiar în casa familiei din Săbolciu. De asemenea, în brosură mai sunt prezentați și Episcopul Roman Cirogariu, participant și el la Alba Iulia, P.S. Nicolae Popoviciu, IPS Vasile Mangra, PS Andrei Magieru și PS Vasile Coman”, a declarat dr. Cristina Liana Pușcaș, reprezentant al Asociației Cei 40 de Mucenici.
Momentele artistice au fost asigurate de Oana Pereț, Lucian Malița, Fanfara din Șinca Nouă (Brașov); respectiv de către copiii Parohiei din Săbolciu.
Citiți principiile noastre de moderare aici!