Mihai Hodişan, fondatorul brandului de la Casa de Expertiză Transilvania, care a realizat peste 120 de proiecte de amenajamente pastorale cu suprafeţe ce depăşesc 45.000 ha (beneficiari fiind atât primăriile cât şi composesorate şi persoane fizice), informeaza că Proiectul de Amenajament Pastoral reprezintă modalitatea de administrare a pajiştilor aparţinătoare unei localităţi, felul în care se asigură managementul unei pajişti, respectiv organizarea, administrarea şi exploatarea pajiştilor permanente (conform Ordonanţei de urgenţă a Guvernului OUG nr. 34/2013).
„Toate problemele şi rezolvările acestora vor trebui introduse în „planurile de amenajamente pastorale” ale pajiştilor permanente, precum şi prin respectarea de către autorităţile administraţiei publice locale a obligaţiilor prevăzute de lege în acest domeniu”, atenţionează Hodişan argumentând: „conform HG 1064 11/12/2013, Art. 4, administrarea pajiştilor aflate în domeniul public şi/sau privat al comunelor, oraşelor, municipiilor şi al municipiului Bucureşti se face de către consiliile locale, cu respectarea prevederilor legale în vigoare”.
Hodişan explică, pentru tinerii proprietari de păşuni, dar şi pentru noii proprietari ai unor
astfel de domenii nefamiliarizaţi încă în acest sector de activitate, despre faptul că amenajamentul pastoral este o lucrare cu caracter complex care are ca scop reglementarea procesului de producție a pajiștilor permanente, după care se conduce întreaga activitate pastorală.
Studiul amenajistic cuprinde prezentarea sub toate raporturile a aspectelor care influenţează valoarea pastorală și prezintă posibilitățile de ameliorare a pajiștilor, el conține documentația tehnico-științifică pentru elaborarea planurilor de perspectivă în raport cu posibilitățile reale de producție ale fondului pastoral.
După două decenii
Reintroducerea amenajamentului pastoral, după mai bine de două decenii, a fost stipulată acum aproape patru ani, prin Legea 86/2014,
aminteşte specialistul în amenajamente pastorale. Se specifică aici clar şi scopul amenajamentului pastoral, care constă în reglementarea și organizarea în timp și spațiu a producției erbacee din pajiști, potrivit condițiilor staționale locale și incidenței măsurilor de agromediu, astfel ca să se asigure o gospodărire rațională a acestora, având în același timp ca țintă și menținerea biodiversității și protejarea mediului înconjurător, adaugă Hodişan, de la Casa de Expertiză, care, a adus (prin serviciile prestate in decursul ultimilor doi ani) beneficiarilor subvenţii de peste 5.5 mil euro pentru păşunile din judeţ.
Amenajamentul pastoral ca la carte presupune implicarea, prin studii şi lucrări complexe şi laborioase de către specialişti în domeniul topografiei, pedologiei, agromoniei, pratologiei şi nu în ultimul rând a silviculturii şi management de proiect, atestaţi de Ministerul
Mediului, adaugă Hodişan, împărţindu-şi munca de manager al organizaţiei cu cea de evaluator imobiliar (din anul 2011), expert judiciar in Tribunalul Bihor în evaluarea imobiliară şi consultant.
Citiți principiile noastre de moderare aici!