Medicul expert în boli interne, diabetologie şi nutriţie, dr. Rodica Sirban, a oferit detalii şi “secrete” pentru cei care vor să rămână supli şi sănătoşi, chiar la sediul Jurnalului bihorean.
Două sfaturi simple
Din start, medicul a emis două simple secrete pentru toţi cei care vor să slăbească sau să se ferească de diverse afecţiuni: mişcare şi stil alimentar sănătos. “Mulţi dintre noi lucrăm toată ziua ceea ce e total anormal. Din lipsă de timp, nu mai circulăm pe jos, mâncăm ce apucăm şi ne mirăm când ne trezim cu diferite boli sau cu kilograme în plus”, a spus doctoriţa, avertizând că fără mişcare şi fără un stil de viaţă cât de cât sănătos organismul uman suferă dezechilibre care pot duce la diverse afecţiuni, disconforturi şi neplăceri în viaţa fiecărei persoane.
Mâncare gătită
Medicul a explicat jurnaliştilor că mersul pe jos măcar 30 de minute în fiecare zi şi chiar menajul efectuat mai des prin casă ajută mult la sănătate. În plus, evitarea alimentelor de tip fast food în favoarea mâncărurilor tradiţionale face minuni în organismul uman. “O mâncare gătită acasă şi adusă la servici în caserolă este mult mai sănătoasă decât orice alt fel de fast–food întrucât conţine mult mai puţini hidraţi de carbon”.
Medicul sfătuieşte consumatorii de cafea să evite să o bea pe stomacul gol dacă vor să se ferească de probleme de sănătate. Celor care susţin că nu pot sau nu au timp să mănânce dimineaţa, înainte de cafea, medicul le recomandă să bea o cană de lapte înainte.
Persoanelor care îşi iau micul dejun, medicul le recomandă o masă echilibrată, diversă. “Dacă bem cafea pe stomacul gol, peste câteva ore apare senzaţia cumplită de foame, agitaţie, poate tahicardie şi hipoglicemie. De aceea e bine ca înainte de cafeaua de dimineaţă, cei prea grăbiţi să bea o cană cu lapte. Ideal ar fi un mic dejun echilibrat cu alimente care conţin şi hidraţi de carboni şi lipide şi proteine pentru că e sănătos şi nu apare atât de repede senzaţia de foame”.
Şi ciocolată
Pentru un stil alimentar sănătos, recomandat atât persoanelor cu greutate normală cât şi celor supraponderali care vor să slăbească, medicul recomandă trei mese principale pe zi şi un consum predominant de fructe şi legume. Mai mult, doctorul recomandă până şi celor care vor să scadă în greutate să nu elimine total pâinea din alimentaţie. “Pâinea neagră nu produce nici creşteri glicemice mari şi în plus în coajă se găseşte vitamina B, importantă pentru organism”, spune doctorul, care face un top al alimentelor în funcţie de calitatea lor nutriţională: fructe şi legume, lapte şi produse lactate, făinoase (pastele să fie fierte aldente 6 – 8 minute şi să nu se consume fierbinţi ci la temperatura camerei) şi pe ultimul loc – carne şi grăsimi. Nici ciocolata cu peste 70% cacao în compoziţie nu trebuie eliminată din alimentaţie fiindcă aceasta este un foarte bun antioxidant, anunţă doctoriţa.
Fără cure de slăbire!
Doctoriţa informează pe cei care vor să slăbească că nu vor reuşi până nu îşi vor schimba de fapt întreg modul de alimentaţie. “Nu există cure de slăbire cu efect decât pentru perioade scurte de timp, după care te îngraşi înapoi tocmai fiindcă se revine la stilul alimentar de dinainte, defectuos”, a spus medicul care susţine că şi după regim disociat, în timpul căruia persoana slăbeşte de exemplu cinci kilograme, pune înapoi şapte kilograme fiindcă nu îşi păstrează o alimentaţie echilibrată. “Totul va fi la fel dacă omul nu îşi schimbă stilul de viaţă”, precizează doctoriţa, care avertizează că ideal este ca persoanele ce vor să slăbească să nu dea jos mai mult de un kilogram pe lună, respectiov 10 – 12 kg/an.
Otilia Şandor
Citiți principiile noastre de moderare aici!