Carnea de miel trebuie cumpărată doar din măcelării, magazine alimentare sau locuri special amenajate în pieţe. Aceasta trebuie să prezinte ştampila sanitara-veterinară, să fie elastică şi să nu prezinte suprafaţă lipicioasă şi urât mirositoare. Carnea achiziţionată se va transporta în condiţii igienice, cât mai repede şi se va depozita la temperaturi de refrigerare, respectiv 0 – 4 grade C.
Sfaturi
La cumpărarea produselor din carne trebuie acordată o atenţie deosebită la aspectul produsului, atât exterior, cât şi în secţiune. Nu trebuie achiziţionată carne la care suprafaţa este mâzguită, lipicioasă, deshidratată, cu pete de mucegai, cu miros şi culoare modificate, consistenţă nespecifică sortimentului, cu grăsime acumulată sub membrană sau aspect de vechi. Consumatorii trebuie să urmărească modul de etichetare al produselor din carne. Nu este indicat să se cumpere produse preambalate neetichetate, iar pentru cele comercializate vrac este obligatorie înscrierea, la locul de comercializare a datei durabilităţii minimale sau a datei limită de consum şi a ingredientelor alergene.
Produseşe din carne pentru există îndoieli privind calitatea şi modul de informare prin etichetare trebuie refuzate. La fel şi cele pe care nu este înscrisă data durabilităţii minimale sau data limită de consum sau dacă aceasta este modificată sau depăşită.
La cumpărarea produselor alimentare şi, implicit a produselor din carne, trebuie solicitat şi păstrat bonul de casa pentru a putea proba în cazul în care, în mod justificat, se doreşte să se reclame calitatea sau siguranţa unui produs.
Este contraindicat să se cumpere produse din carne din locuri neautorizate. Comerciantul respectiv nu are posibilitatea să asigure condiţiile optime de transport, depozitare şi comercializare şi nu poate elibera bon de casă cu care să se justifice tranzacţia comercială, existând riscul să se achiziţioneze un produs neconform sau chiar nesigur care poate afecta sănătatea celui care îl consumă.
În Oradea, pe lângă supermarketuri, singurul loc autorizat pentru sacrificarea mieilor vii este Piaţa Ioşia Nord. Acesta este supravegheat Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVA) Bihor. Punctul de sacrificare al mieilor din Piaţa Ioşia va funcţiona în perioada 14 – 19 aprilie, după programul 7:00 – 19:00, mai puţin sâmbătă, când programul va fi până la ora 17.00.
La cumpărarea ouălor este indicat să se evite cele cu coaja crăpată, murdară sau spartă. La spargere, ouăle nu trebuie să prezinte albuşul tulbure sau amestecat cu gălbenuşul.
Trebuie verificată data durabilităţii minimale care este înscrisă pe ambalaj, în cazul ouălor ambalate. Vopseaua de ouă trebuie cumpărată doar din locuri autorizate. La vopsirea ouălor, nu este indicat să se utilizeze vopsea pentru alte destinaţii, precum cea tipografică sau pentru textile. Utilizarea altor tipuri de vopsele, poate prezenta pericol pentru sănătate.
Citiți principiile noastre de moderare aici!