Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) va demara în perioada următoare acțiuni de control pentru supravegherea pieței produselor alimentare și a unităților de alimentație publică (unități fast- food, restaurant auto-servire, bufet tip expres, pizzerie, snack-bar, restaurante, terase, rotiserii, braserii, berării).
Ce se verifică
Se vor verifica, în principal, calitatea alimentelor (inclusiv a preparatelor culinare) și a băuturilor comercializate (existența documentelor de proveniență, verificarea directă a caracteristicilor organoleptice a alimentelor, respectiv, a mâncărurilor preparate existente la comercializare, încadrarea în data durabilității minimale, respectiv data limita de consum (termen de valabilitate), atât pentru alimentele comercializate ca atare, cât și pentru cele preparate (comercializarea lor în ziua în care au fost preparate).
[eadvert]
De asemenea, comisarii ANPC vor verifica condițiile de expunere, prezentare și comercializare ale alimentelor, respectarea prevederilor legale la transportul și depozitarea produselor alimentare (respectarea condițiilor de temperatura impuse de actele normative în vigoare sau de producători, expunerea la comercializare).
„Odată cu venirea căldurii, alimentele păstrate necorespunzător vă pot da mari bătăi de cap! Aveți grijă de unde vă cumpărați aceste produse! Riscați să vă îmbolnăviți! Produsele alimentare comercializate în locuri neautorizate sau depozitate în locuri neconforme pot fi un pericol pentru sănătate în zilele toride”, atenționează Claudiu Dolot, președintele ANPC.
Sfaturi
Având în vedere prognoza meteorologică pentru următoarea perioadă, când se pot înregistra temperaturi foarte ridicate, ANPC recomandă consumatorilor să aibă în vedere o serie de sfaturi care trebuie respectate în astfel de situații, pentru a preveni efectele negative asupra sănătății.
Prosele alimentare nu trebuie cumpărate din locuri neautorizate, întrucât comerciantul respectiv nu are posibilitatea să asigure condițiile optime de transport, depozitare și comercializare și nu poate elibera bonul cu care să se justifice tranzacția comercială. În felul acesta există riscul achiziționării unui produs neconform sau chiar nesigur care poate afecta sănătatea. La achiziția unui produse alimentar trebuie verificată cu atenție data durabilității minimale, termenul de valabilitate, caracteristicile produsului (miros, culoare, aspect etc.). Produsele care prezintă caracteristici de alterat trebuie refuzate.
O atenție deosebită trebuie acordată modului de prezentare a ambalajului. În cazul în care ambalajul este bombat, prezintă deformări sau este rupt înseamnă că produsul nu mai prezintă deplină siguranță pentru sănătate. Achiziționarea unor astfel de produse trebuie evitată. Produsele alimentare decongelate nu trebuie recongelate, dacă producătorul interzice acesta acțiune (prin menționare pe etichetă)
La achiziția lichidelor (apă minerală naturală, apă de masă, sucuri de fructe, băuturi răcoritoare) se recomandă acordarea unei atenții deosebite modului de depozitare și expunere având în vedere că expunerea acestora sub acțiunea directă a razelor solare conduce la deteriorarea caracteristicilor produselor menționate.
Citiți principiile noastre de moderare aici!