Acest motoferăstrău cu mâner superior este proiectat specific pentru chirurgia arborilor și întreținerea în copac. Datorită designului special al mânerului compact (mânere foarte apropiate), există un risc crescut de pierdere a controlului. Din acest motiv, aceste motoferăstraie speciale trebuie utilizate numai pentru lucrări în copac de către persoane care sunt instruite în tehnici speciale de tăiere și de lucru și care sunt asigurate corespunzător (cupă de ridicare, frânghii, ham de siguranță).
[eadvert]
Atunci când folosiți un astfel de motoferăstrău, profesioniștii vă recomandă să:
● Selectați o drujbă adecvată pentru dumneavoastră și pentru sarcinile efectuate cel mai des. Nu uitați să folosiți combinații adecvate de piese de drujbă: bară, lanț și pinioane. Acestea vor avea un impact considerabil asupra eficienței de tăiere, a potențialului de recul și a caracteristicilor generale de manevrare.
● Folosiți doar acele piese de drujbă recomandate de producător.
● Întrețineți ferăstrăul conform indicațiilor producătorului
● Nu folosiți ferăstrăul dacă acesta este defect din orice punct de vedere
Ori de câte ori este posibil, lucrările trebuie evaluate înainte de începerea lor, în vederea determinării:
● Este necesar să se urce în copac? Se poate lucra de pe o platformă?
● Este necesar să folosiți motoferăstrăul? Lucrarea ar putea fi efectuată cu un ferăstrău manual?
● Niveluri corecte de personal, echipament și supraveghere
● Dispoziții de salvare aeriană și planuri de urgență pentru situații neprevăzute
Nu uitați că riscurile generate de motoferăstrău în sine și de piese de drujbă nu sunt doar pentru alpinist. Urcați motoferăstrăul folosind un sistem de siguranță (în mod normal, fixați-l la ham înainte de a-l îndepărta de linia de tracțiune) și asigurați-vă că personalul de la sol se află în afara zonelor de cădere potențiale în cazul în care motoferăstrăul cade.
Stabiliți o poziție de lucru sigură și stabilă înainte de a:
● Trage ferăstrăul în copac
● Porni
● Tăia
Apoi, odată ce sunteți pregătiți să începeți să folosiți motoferăstrăul:
● Porniți motoferăstrăul cu frâna de lanț pornită, departe de orice obstacole, inclusiv de frânghiile de cățărare și de echipamentele asociate.
● În majoritatea circumstanțelor, motoferăstrăul trebuie folosit cu două mâini.
● Evaluați lemnul care urmează să fie tăiat, pentru a identifica compresiunea și tensiunea, obiectele străine (cuie, sârmă etc.) și alte părți ale copacului pe care motoferăstrăul le-ar putea atinge din greșeală și ar putea provoca reculul.
● Luați în considerare caracteristicile lemnului și ale speciilor – unii copaci sunt fragili sau predispuși la rupere.
● Evitați să tăiați cu vârful barei.
● Planificați și fiți conștient de poziția corpului și a echipamentului dumneavoastră în raport cu funcționarea fierăstrăului și cu un potențial arc de „recul”.
● Pe secțiunile verticale (și în general), mențineți utilizarea motoferăstrăului sub înălțimea umerilor. Mulți operatori obișnuiesc să poziționeze motoferăstrăul (într-un potențial arc de recul) în jurul înălțimii umerilor și a gâtului.
● Nu vă poziționați într-un loc în care pierderea poziției de lucru (alunecări etc.) va avea ca rezultat căderea spre motoferăstrău.
● Nu vă aplecați în motoferăstrău în timp ce tăiați și nu îl folosiți pentru a vă sprijini parțial.
● Fiți conștienți de riscurile utilizării motoferăstrăului în garduri vii sau în copaci cu ramuri multiple / creștere epicormică.
● În cazul în care un motoferăstrău Husqvarna rămâne blocat, opriți-l înainte de a-l scoate.
În plus față de cerințele de formare de bază și de certificare, stagiarii și persoanele mai puțin experimentate trebuie să fie supravegheate în mod corespunzător în orice moment. Este prudent să se dispună de sisteme și proceduri documentate care să stabilească modul în care se realizează acest lucru.
Operațiunile de escaladare a arborilor și utilizarea drujbei nu merg mână în mână, împărțiți procesul de formare în etape pe perioade de timp rezonabile. Asigurați-vă că persoana în cauză este confortabilă cu:
● Utilizarea competentă a motoferăstrăului la sol (mânerul din spate)
● Consolidarea abilităților de bază de escaladare a arborilor și stabilirea unor poziții de lucru solide
● Tehnici de salvare aeriană capabile
● Utilizarea ferăstrăului de mână în copac
Planificați și puneți în aplicare planuri de urgență eficiente, inclusiv de salvare aeriană. Există încă prea multe situații în care alpinistul cel mai capabil se află la înălțime, lăsând membrii mai puțin experimentați să se ocupe de salvarea aeriană, cu puține șanse de a-și recupera colegul de muncă în caz de urgență.
Dacă alpinistul se apropie de o poziție în care „salvatorul” are îndoieli cu privire la capacitatea sa de a oferi sprijin în caz de urgență, întrerupeți lucrul și revizuiți.
În timp ce formarea și certificarea recunoscute la nivel național oferă bazele de bază pentru practicanți, acestea nu oferă experiență sau expertiză. Aceasta poate fi obținută numai prin consolidarea competențelor într-un mediu bine controlat și supravegheat. Poate dura trei ani până când un alpinist „novice” se apropie de un nivel asemănător cu cel al unui meșter.
Citiți principiile noastre de moderare aici!