Medicii de la Direcţia de Sanatate Publica Bihor au transmis deja medicilor de familie şi şefilor de spitale să intensifice activitatea de supraveghere epidemiologică pentru prevenirea infecţiei West Nile. Mai exact, doctorii de familie, cei din urgenţe sau de alte specialităţi trebuie să direcţioneze persoanele cu febră fără cauze vizibile spre secţia de boli infecţioase de la Spitalul de Pneumoftiziologie din Oradea. Dacă va apărea vreun caz confirmat, centrul de transfuzii Oradea va trebui „să impună restricţii la donare de sânge de la populaţia din comunităţi afectate de infecţie confirmată pentru o perioadă de o lună”, a transmis dr. Marius Pârcioagă, şeful DSP Bihor
Împreună cu Prefectura şi primăriile din judeţ, inspectorii sanitari trebuie să „asigure aplicarea măsurilor pentru combaterea şi controlul populaţiei de tantari din zone cu lacuri, bălţi şi zone cu risc (în zonele rurale) şi asanarea subsolurilor inundate, dezinsecţia zonelor cu parcuri şi spaţii verzi, în localităţile urbane”.
Oamenii sunt rugaţi să poarte îmbrăcăminte care acoperă tot corpul, să folosească produse anti-ţânţari (aplicate cutanat şi/sau ambiental), să îşi monteze plase la uşi şi geamuri, să nu ţină în case apă stătută şi să scape de eventuale bălţi din gospodării.
Şapte cazuri de infecţie cu West Nile au fost confirmate până luni, în Alba, Cluj, Constanţa, Dolj, Galaţi, Mureş, Sibiu, Teleorman şi Bucureşti, la adulţi peste 30 ani.
Otilia Sandor
Citiți principiile noastre de moderare aici!