Două evenimente avându-l în prim-plan pe dr. Cristian Bădiliță vor avea loc sâmbătă, 20 ianuarie, de la ora 15:30, în sala de conferințe a Muzeului Țării Crișurilor (Str. Armatei Române nr.1/A). Este vorba despre conferinţa „Sfârșitul lumii și învierea după Apostolul Pavel” şi vernisajul expoziției personale de „logosuri” pictate, „Semnul lui Iona”, ambele organizate de Muzeul Țării Crișurilor Oradea – Complex Muzeal, împreună cu Episcopia Greco- Catolică de Oradea și în parteneriat cu Consiliul Județean Bihor și Primăria Municipiului Oradea.
În cadrul conferinței Cristian Bădiliță va aborda subiecte plecând de la Epistolele pauline, pe care le-a tradus și comentat recent, răspunzând la întrebări precum: Cum va fi învierea? Cei morți vor participa la a Doua Venire a lui Iisus? Cu ce fel de trup vom învia? Cum s-a format credința în Anticrist și care sunt textele din Scriptură pe care se întemeiază această credință?
Expoziția este închinată celor şapte episcopi-martiri și, prin ei, Bisericii lui Iisus Hristos, una, demnă, curajoasă, nesupusă vremilor şi compromisurilor de un veac sau de o clipă, autorul declarând că „Semnul lui Iona” este o expoziție teologică, o meditație în cheie simbolică pe marginea Evangheliei după Matei (simbolul fiind un termen mai larg, mai generos, mai puțin confesionalizat decât icoana).
[eadvert]
„Dacă mi s-ar cere să desenez un peşte real acest lucru mi-ar fi imposibil, fiindcă pur şi simplu nu am talent la desen. Dar poate tocmai pentru că nu pot desena un peşte real pot să «închipui» un peşte-simbol, un «peşte transreal». În felul acesta rog să fie văzute, citite, percepute şi interpretate simbolurile din expoziție. Cum se ştie, termenul «simbol» provine de la verbul grec syn-ballein, „a pune împreună”, „a reuni”. «Simbolul» era o bucată de ceramică ruptă în două cu prilejul încheierii unui contract”, spune Cristian Bădiliță.
Scriitor, teolog și istoric al creştinismului timpuriu, Cristian Bădiliță este doctor al Universităţii Paris IV-Sorbona, cu teza „Metamorfozele Anticristului la Părinţii Bisericii”, pentru care a primit Premiul Salomon Reinach al Asociaţiei Eleniştilor din Franţa. A coordonat traducerea comentată a Septuagintei în cadrul New Europe College (8 volume). Realizează o traducere comentată a Noului Testament (8 volume apărute) și îngrijește Colecția Mica Romă XXI la Editura Vremea. A publicat, de asemenea, peste 70 de volume (eseuri, studii, poezie, jurnale, traduceri comentate din greaca veche şi latină etc.).
De-a lungul timpului a avut mai multe expoziții, personale sau împreună cu Malvine Mocenco, la Fundația Culturală Ilfoveanu & Badea (Pitești), la Teatrul Național București, la Muzeul de Artă Religioasă Museikon (Alba-Iulia), la Casino-Centrul de Cultură Urbană Cluj-Napoca, la Sinagoga Neologă Sion (Oradea), la Muzeul de Istorie și Arheologie „Alexandru Ștefulescu” (Târgu-Jiu) etc.
La eveniment vor lua cuvântul PS Virgil Bercea, episcop greco-catolic de Oradea, dr. Cristian Bădiliță și prof. univ. dr. Gabriel Moisa, manager al Muzeului Țării Crișurilor Oradea – Complex Muzeal.
Accesul la cele două evenimente este gratuit, în limita a 150 de persoane. Expoziția va rămâne pe simezele muzeului până în data de 18 februarie.
Citiți principiile noastre de moderare aici!