Adiacent, au mai cerut şi amenajarea unui parc de lizieră. Pe fondul unui scandal iscat vara trecută, primăria presează pentru o nouă biserică ortodoxă în centrul cartierului, iar proiectul pentru terenul central a picat.
Recent, Consiliul Local a aprobat amenajarea unui parc sportiv în liziera de lângă cartier. Între timp, în CMUAT a primit aviz pozitiv şi biserica ortodoxă centrală din cartier, în ciuda opoziţiei unora dintre rezidenţi.
Dispută perpetuă în jurul parcului din Cartierul Tineretului
Deşi beneficiarii direcţi au cerut ca parcul să fie amenajat în centrul cartierului, Primăria insistă să-l facă în pădurea dintre case şi DN1. Parcela centrală a mai fost subiect de scandal, atunci când aleşii au votat să ia teren de la parc pentru o biserică ortodoxă, a doua din cartier.
Bugetarea participativă (BP) a fost iniţiată de municipalitatea orădeană acum câţiva ani, cu scopul declarat de a implica orădenii în deciziile care îi privesc direct. Multe dintre proiectele votate sunt în diverse stadii de implementare, dar există şi cazuri în care municipalitatea a ales să treacă brutal peste votul orădenilor şi să îşi impună propriile planuri. Este situaţia din Cartierul Tineretului.
În ultima sesiune de BP din Oradea, cei din Tineretului şi-au promovat proiectul pentru amenajarea parcului de odihnă şi joacă în “zona centrală a cartierului, în zonele de intersecție, precum și zonele adiacente terenurilor de baschet, libere de alte sarcini”, cu observaţia că “este recomandat să se evite plantarea de specii ce pot atrage dăunători – exemplu platanul, care atrage comunități de insecte (”tigrul platanului”), care înțeapă la fel ca țânțarii”.
Adiacent, au mai cerut “amenajarea unui parc multifuncțional în zona de pădurice, de-a lungul străzii Bacaloglu, la intrarea în cartier”.
Scandalul s-a iscat anul trecut în vară, când consilierii locali au votat diminuarea terenului central alocat iniţial parcului, pentru a completa o parcelă pe care au votat ridicarea unei biserici ortodoxe. O delegaţie a riveranilor în plen le-a arătat obrazul consilierilor şi edililor. “Nu vreau să vă stric feng shui-ul, dar în Cartierul Tineretului sunt o mulțime de probleme, iar lipsa unei biserici nu este una dintre ele”, a spus Vasile Dumitriu, ajuns, între timp, candidat USR pentru Consiliul Local Oradea.
Parc în lizieră
Cea mai recentă şedinţă a deliberativului local a pus pe masa aleşilor amenajarea unui parc, “pe o suprafață de 10.363 mp, dintr-un total de 28.724 mp aferenți zonei de pădurice adiacente Cartierului Tineretului. Documentația pentru realizarea acestui parc este în acest moment în faza de studiu de fezabilitate. Acest parc de cartier va deservi un număr estimativ de 300 de locuințe individuale”.
Municipalitatea a transmis, citând-o pe consilierul Adina Popa de la Compartimentului Investiții și Avize Lucrări din cadrul Primăriei, că „amenajările propuse în parc vizează realizarea unei alei pietonale paralele cu str. George Bacaloglu, alee care va putea fi utilizată în comun de către pietoni și bicicliști și care va fi mărginită de două aliniamente de arbori din specia stejar roșu.
Parcul va fi unul activ, având în vedere faptul că se propune amenajarea a două terenuri de sport multifuncționale, baschet și fotbal și a unui spațiu de joacă pentru copii, dotat cu echipamente de joacă specifice. Totodată, vegetația arboricolă prezentă pe amplasament va fi completată cu un număr de 132 de arbori din speciile stejar, catalpa, paltin și cireș japonez.”
Valoarea investițiilor e estimată la peste 2,3 milioane de lei.
Ameninţare: va urma!
Pe pagina proprie de socializare, cel mai vocal promotor al parcului central din Tineretului, a atras atenţia asupra unei schimbări de 180 de grade a atitudinii arhitectului șef: în 20 februarie, proiectul bisericii ortodoxe din Tineretului a primit aviz negativ de la instituţie iar, o lună mai târziu, în 26 martie, a primit aviz pozitiv.
Vasile Dumitriu a scris că, “însoțit fiind de mai mulți vecini și prieteni din Cartierul Tineretului, am expus și noi chestionarul de consultare întocmit, din care reiese ce doresc cu adevărat cetățenii din cartier: parc, grădiniță, drumuri asfaltate, condiții decente.
Părea că lucrurile sunt bine înțelese, însuși domnul arhitect șef precizându-ne că le-a comunicat celor care vor să se impună cu de-a sila peste voința comunității, că nu este în regulă. Ba mai mult, am fost întrebați dacă nu dorim grădiniță.
Marți, 24 martie, este votat în Consiliul Local proiectul cu parcul pe marginea E60/DN1, fiind parcă o pregătire la ceea ce avea să se întâmple ieri, 26 martie.
Ce s-a întâmplat, de fapt, ieri 26 martie, diferit de 20 februarie: în primul rând Comisia de Urbanism nu s-a întrunit în ședință normală, la sediu, cu posibilitatea participării publicului, ci online, datorită pandemiei de SARS COV-2; în al doilea rând, proiectului, fiind pe aceeași locație ca și pe data de 20 februarie, i s-au adăugat 5 fântâni arteziene; în al treilea rând, suspectăm mutarea parcului din mijlocul cartierului și votarea pe repede-nainte a acestuia la periferia cartierului și impunerea acestora prin presiuni politice”.
Proaspătul politician USR, mai vechi promotor al amenajării unui parc central în cartier, transmite că “vom contesta această decizie prin orice mijloace legale și că nu ne vom opri până când voința locuitorilor (potrivit votului din 2018 pe proiectul de bugetare participativă 10/2019) cât și legea în integralitatea ei, vor fi respectate”.
Trimite articolul
XAcuma ar fi un moment bun sa construiti spitale.. ca biserici sunt destule
Si uite asa frumoasa propunere de la bugetarea participativa s-a transformat intr-o Cenusareasa modesta si retrasa…
De 30 de ani in tara s-au construit in draci crasme si biserici! Asta ne va costa sute, poate mii de vieti curmate din vina noastra, pt. ca am acceptat sa fim condusi de niste tical*si (politiceni de toate orientarile, popi de toate soiurile s.a.m.d…..)
Poporul român chiar că e blestemat: adică la noi spitalul şi şcoala se prăbuşesc dar…ne arde de Biserică ! Arză-v-ar focu’ de popi lacomi !