Pentru a preveni apariţia unei epidemii, medicii inspectori recomandă bihorenilor să se imunizeze, să se îmbrace adecvat şi să consume citrice şi legume pentru fortificarea organismului.
Infecţiile acute ale căilor respiratorii superioare sunt infecţii care apar brusc, sunt foarte contagioase (se transmit uşor de la o persoană la alta), sunt cauzate de virusuri şi apar frecvent în sezonul rece. Aceste infecţii au mai multe denumiri populare: guturai, răceală comună, catar sezonier, rinită acută, rinofaringită, bronşită, laringo-traheită, stări febrile, etc., cea mai gravă ca formă de manifestare fiind gripa.
Primele 2 – 3 zile
Doctorii de la Direcţia de Sănătate Publică spun că persoanele cu IACRS sunt mai contagioase în primele 2-3 zile de boală şi că bolavii transmit virusul pe cale aeriană, în mod direct (prin tuse, strănut, prin picături de salivă infectate) sau indirect (prin obiecte proaspăt contaminate: batistă, prosop, veselă, alimente, etc.)
Semnele la astfel de infecţii sunt multiple, de la rinoree (secreţii nazale), obstrucţie nazală (nas înfundat), strănut; tuse, la dureri în timpul deglutiţiei (înghiţire), roşu în gât, dar şi inapetenţă. În formele complicate, persoanele afectate fac febră ridicată, cu dureri de cap şi musculare.
Virozele se poate preveni
Inspectorii sanitari susţin că aceste infecţii se pot preveni dacă bihorenii îşi iau corect anumite măsuri de precauţie, îşi întăresc organismul şi îlprotejează. Consumul de citrice şi legume cu vitamina C, de suplimente farmaceutice cu vitamina C, îmbrăcăminte şi încălţăminte adecvată, evitarea expuneri la frig timp îndelungat, evitarea locurilor aglomerate, aerisirea spaţiilor de locuit şi de muncă, dar şi respectarea elementarelor reguli de igienă individuală (folosirea batistei de unică folosinţă în caz de strănut şi tuse, izolarea persoanelor bolnave la domiciliu şi evitarea contactului cu persoane bolnave permit menţinerea unei stări de sănătate bună. Complicaţiile bolii pot fi prevenite dacă persoanele afectate nu se tratează de capul lor ci apelează la medici.
O măsură în plus este vaccinarea (cu vaccin antigripal) sau creşterea imunităţii cu produse medicale farmaceutice.
O.S.
Citiți principiile noastre de moderare aici!