Sunt unele gospodine care respectă tradiţia şi an de an îşi umplu cămara cu borcane de murături, zacuşte şi gemuri la fel cum făcea şi mama şi bunica lor. „Deşi nu mi se par iefitine deloc nici legumele nici fructele nu pot să nu pun câteva borcane cu murături pentru iarnă. Au un gust mai bun cele puse de mine, în plus, nu conţin tot felul de chimicale ca şi cele aflate în comerţ. Văd ca acum se pune un foarte mare accent pe aspect, pe forma de prezentare, lucru care ne distrage atenţia de la lucrurile cu adevărat importante şi anume de la compoziţie, de la conservanţii şi amelioratorii folosiţi”, ne-a spus Maria D. o gospodidă aflată luni la piaţă.
Marfă din belşug
Pieţarii s-au pregătit serios oferte Oradea pentru acest sezon şi au scos la vânzare cele mai frumoase fructe şi legume. Aceştia spun că preţurile nu au crescut foarte mult faţă de anul trecut. În Piaţa Cetate oferta era foarte variată luni iar preţurile negociabile, spun vânzătorii. Un kilogram de gogoşari se vindea 3,5 lei ceapa cu un leu, ardeii kapia puteau fi cumpăraţi cu doi – trei lei per kg, roşiile cu 1,50 lei, casteaveţii cu 2,5 lei, gogonele cu doi lei, iar fasolea cu patru lei. Pentru un kilogram de conopidă comercianţii cereau cinci lei iar vinetele putea fi cumpărate, în funcţie de mărime şi calitatea cu preţuri cuprinse între 50 de bani şi doi lei.
Indispensabilul hrean din murăturile de casă se vindea cu un leu legătura. Tot un leu costa şi o legătură de mărar uscat.
Cumpărătorii au la dispoziţie şi o gamă largă de oferte Oradea la fructe. Piersicile se vindeu cu trei lei kilogramul, prunele cu 1,5 lei la fel ca şi kilogramul de pere.
Cu toare acestea comercianţii nu se pot lăuda cu vânzări prea mari. „În cursul săptămânii nu vindem prea mult. La sfârşit de săptămână vânzările merg mai bine şi când iau pensionarii pensia. Marea majoritate a femeilor care mai pun gemuri, murături şi ale conserve pentru iarnă sunt femeile mai în vârstă”, ne-a spus un comerciant.
Simona Albinaru
Citiți principiile noastre de moderare aici!