Gospodinele care doresc să aibă cămara plină la iarnă trebuie să se gândească din timp. Pieţele orădene abundă de legume şi fructe gata să fie transformate în compoturi, dulceaţă sau murături. Preţurile sunt negociabile, ca la piaţă. În funcţie de calitatea produselor, cantitatea achiziţionată şi abilitatea negociatorilor.
Preţuri
În această perioadă cele mai căutate legume sunt roşiile, pentru bulion, gogoşarii şi castraveţii pentru murături. Kilogramul de roşii se vinde în Piaţa Cetate cu preţuri începând de la 2 lei. Castraveţii costă 3 – 4 lei kilogramul, iar gogoşarii 3,5 lei – 4 lei, tot un kilogram.
Ardeii Kapia se vând cu 2,5 – 3 lei/kg, iar ardeii graşi tot aşa. Varza costă 1,5 lei/kg, conopida – 3 lei/kg, vinetele 2 lei/kg, fasolea verde – 4 – 5 lei/kg.
Când este vorba despre fructe, prunele se găsesc din belşug la 2 lei kilogramul. Piersicile costă între 3 şi 5 lei în funcţie de calitate şi soi. Merele au preţuri pornind de la 2 lei pe kilogram, iar strugurii începând de la 3 lei kilogramul. Perele se vând cu 4 – 7 lei/kilogram.
Vânzătorii spun că preţurile nu sunt prea mari, iar cumpărătorii, mai ales pensionarii, dimpotrivă. „Nu îmi permit să dau 3 lei pe un kilogram de roşii. Sunt prea scumpe. Mai căutăm. Am văzut undeva şi la 2 lei kilogramul”, discuta un pensionar care trăgea un cărucior după el, cu soţia sa.
O doamnă tânără era încântată de calitatea produselor găsite. „Îmi place să-mi fac cumpărăturile de aici. Am vânzătorii mei de la care cumpăr periodic şi cunosc calitatea produselor. Sunt cultivate şi produse de ei, la ţară”, a declarat tânăra.
Comercianţii se plâng că merge tot mai rău de la an la an. „Nu mai are lumea bani ca înainte. Se cumpără cantităţi tot mai mici. De azi pe mâine”, concluzionează un vânzător cu vechime în Piaţa Cetate.
Cine nu vrea să-şi facă achiziţii din piaţă are la dispoziţie supermarket-urile. Dar acolo nu-i sigur că produsele sunt de calitatea celor din piaţă. Deşi la prima vedere arată chiar mai bine.
Citiți principiile noastre de moderare aici!