A venit primăvara. Cel puţin pentru crescătorii şi iubitorii păsărilor şi animalelor mici, care au fost prezenţi în număr mare la târgul de duminică, 5 martie. Evenimentul a fost organizat de către Asociaţia crescătorilor de păsări şi animale cu blană Lotus Oradea.
Timpul frumos a fost numai bun pentru cei care au vrut să iasă din case pentru puţină destindere şi relaxare. Au fost prezenţi zeci de mici crescători, dar şi sute de vizitatori.
Pasiune = nebunie
Majoritatea fermierilor prezenţi spuneau că se ocupă cu creşterea păsărilor şi animalelor mici din pasiune. „Spune o vorbă că fiecare avem câte o păsărică la cap. Noi, crescătorii de păsări şi animale mici, avem stoluri”, a declarat şugubăţ un crescător de porumbei.
Cei mai mulţi dintre crescătorii prezenţi la târg erau obişnuiţi cu astfel de evenimente nefiind la prima participare. Unii erau chiar căutaţi pentru exemplarele deosebite pe care le au. Szilágyi Sándor „Sisi” din Sântion a adus la târgul de duminică o întreagă fermă de păsări, inclusiv ouă şi pui.
Tibi Toth, unul dintre crescătorii de iepuri bihoreni cu rezultate remarcabile la nivel naţional avea iepuri din rasele Uriaş gri german şi Uriaş de Transilvania. Iepurele campion din rasa Uriaş gri german era evaluat de acesta la 350 de lei. „Pentru a te ocupa cu creşterea animalelor trebuie să ai dragoste, dacă vrei să ai rezultate. În 2015 am avut un Uriaş gri german campion naţional la Lugoj, iar în 2016 un Uriaş de Transilvania campion naţional la Bucureşti. Încerc să mă axez în continuare pe promovarea rasei Uriaş de Transilvania”, a precizat Tibi Toth, care are acasă peste 100 de iepuri.
Un alt fermier nelipsit de la târgurile de profil din Oradea este Nagy Zoltan din Biharia. Omul, bun gospodar, a adus la târg nu doar găini, curcani, raţe, porumbei şi iepuri, ci şi pomi altoiţi, numai buni de sădit, seminţe de floarea soarelui şi sorg, dar şi mături din sorg şi nuiele. „A fost o iarnă grea, dar mergem înainte. Toată ziua mă ocup cu animalele şi grădina. Acuma tund via şi pomii. Lumea nu se mai prea ocupă cu aceste lucruri. Mai mulţi văd doar calculatorul. Eu fac ceea ce fac din suflet şi sunt mulţumit”, a explicat gospodarul.
Găinile, raţele, gâştele şi porumbeii din rase diferite au fost prezente în număr mare la târg. Bibilicile cu îndemnul lor „lucraţi, lucraţi” făceau deliciul copiilor, şi ei în număr mare în Parcul Nicolae Bălcescu. Una peste alta, primul târg de profil din acest an a fost un câştig, atât pentru fermieri cât şi pentru vizitatori.
Citiți principiile noastre de moderare aici!