Monica Anisie, ministrul Educației și Cercetării, alături de Consiliul Național al Rectorilor, Sindicatul Alma Mater și de asociațiile studențești, au stabilit cadrul de lucru pentru derularea activităților în sistemul universitar românesc, în contextul pandemiei de Covid-19.
Mai exact, reprezentanții universităților din România, în baza autonomiei universitare, au propus organizarea parțială în sistem online a examenelor de semestru, de an și de finalizare a studiilor. În situații excepționale, care impun prezența fizică a studentului, universitățile vor stabili și comunica modul de desfășurare a examenului, în condiții de siguranță pentru studenți și profesori.
În plus, Ministerul Educației și Cercetării a permis universităților românești accesul la Sistemul Informatic Integrat al Învățământului din România (SIIIR), pentru a facilita procesul de admitere în sistem online în instituțiile de învățământ superior. Practic, universitățile pot verifica rezultatele obținute de absolvenții clasei a XII-a în urma susținerii examenului național de Bacalaureat, evitând, astfel, prezența fizică a candidaților la înscrierea pentru admiterea la facultate. În acest fel, au fost eliminate o serie de proceduri birocratice pentru a eficientiza procesul administrativ.
Simplificare
„În această perioadă, căutăm să simplificăm cât putem de mult modalitățile prin care absolvenții clasei a XII-a se pot înscrie la facultate, în condiții de siguranță. La fel de important este și procesul de învățare-evaluare online din universități și am încredere că toate instituțiile de învățământ superior vor sprijini accesul la educație al studenților”, a declarat Monica Anisie, ministrul Educației și Cercetării.
Fonduri
De asemenea, Ministerul Educației și Cercetării și Consiliul Național al Rectorilor au stabilit modul în care sunt repartizate fondurile aprobate la rectificarea bugetară, drept cheltuială din sold destinată investițiilor, și s-a convenit semnarea urgentă a bugetelor rectificate ale universităților.
„A fost o primă întâlnire directă a reprezentanților învățământului superior din România cu doamna ministru Monica Anisie, având ca subiect principal soluțiile pe care universitățile românești le iau în calcul în vederea finalizării anului universitar și organizării admiterii în condiții de siguranță pentru studenți și cadre didactice. Există susținerea Ministerului Educației și Cercetării în vederea asigurării cadrului legal de organizare a examenelor de semestru, de an și de finalizare a studiilor. Împreună, gândim varianta cea mai potrivită, care să le permită tuturor studenților un acces echitabil la educație”, a declarat Sorin Cîmpeanu, președintele Consiliului Național al Rectorilor.
În cadrul întâlnirii, reprezentanții Consiliului Național al Rectorilor și-au luat angajamentul că vor susține studenții și cadrele didactice în procesul de predare în sistem online. Fiecare instituție din învățământul superior va pune la dispoziție resurse materiale pentru a facilita accesul echitabil la educație.
Examenele de admitere la Universitatea din Oradea, examenele de an, respectiv de finalizare a studiilor de licență și master, în cazul viitorilor absolvenți ai instituției de învățământ superior, se vor desfășura online.
Conducerea Universităţii din Oradea, împreună cu cea a facultăţilor, este în faza de elaborare a metodologiilor de desfăşurare a examenelor.
„Noi suntem în plin proces de elaborare a reglementărilor respective, care trebuie trecute prin Consiliul de Administraţie (în şedinţa din 18 mai 2020) şi Senat (25 mai 2020). Noi lucrăm, nu de acum, ci de mai multă vreme, la subiectul acesta, pentru că lucrurile nu sunt deloc simple. Am transmis tuturor facultăţilor şi aşteptăm să-şi exprime punctele de vedere. Pentru că sunt particularităţi evidente. Pentru că una este examenul la muzică, alta la inginerie, la teologie sau la Medicină. Mergem pe varianta să ducem în online cât mai mult, în condiţiile menţinerii calităţii, așa cum solicită şi Ministerul.
Nu excludem varianta, Doamne ajută să fie aşa, a examenelor faţă în faţă, dacă ne vor permite condiţiile, pentru că sesiunea începe peste o lună, când sperăm ca lucrurile să se mai aşeze”, a declarat Gabriel Bendea, rectorul interimar al Universităţii din Oradea.
Unele dintre specializările Universităţii din Oradea, cum este cazul Facultăţii de Drept, vor demara procesul de examinare a studenţilor din anii terminali la data de 25 mai 2020, exact în ziua în care se desfăşoară şedinţa de Senat a Universităţii.
„Noi trecem prin Senat nişte proceduri în care arătăm cum se desfăşoară aceste examene”, a explicat Bendea.
Tot în 25 mai, Universitatea din Oradea va actualiza şi metodologia de admitere din acest an. Înscrierea candidaților va avea loc exclusiv online, aceștia fiind responsabili de transmiterea corectă a tuturor documentelor și de autenticitatea acestora.
Modul de examinare va fi stabilit și comunicat de către fiecare facultate sau școală doctorală. Cel mai probabil, confirmarea locului se va face prin semnarea și transmiterea electronică a contractului de studii de către candidat, urmând ca documentele originale să fie prezentate la începerea anului universitar.
Citiți principiile noastre de moderare aici!