Primăria are în administrare peste 600 de astfel de locuinţe, care reprezintă o categorie distinctă faţă de cele sociale. Lista care se întocmeşte acum va fi folosită pe măsură ce se eliberează, pe durata anului viitor, locuinţele fond de stat date în chirie, precizează Cristian Popescu, adjunct în cadrul DPI. „Solicitanţii sunt ofertaţi cu locuinţe, în ordinea stabilită de această listă, pe măsură ce aceste spaţii locative devin vacante”, spune el.
„Dosarele incomplete și cele depuse după termen vor fi respinse. Solicitanţii care au avut dosare depuse în anii anteriori și nu au primit repartiţie au posibilitatea depunerii unui dosar în sesiunea 2017. Dosarele depuse în anii anteriori nu se iau în considerare. Pentru stabilirea ordinii de prioritate în soluţionarea cererilor de locuinţe din fondul locativ de stat, destinate închirierii, în municipiul Oradea, dosarele vor fi analizate de Comisia de analiză a solicitărilor de locuinţe fond de stat și locuinţe aflate în proprietatea privată a municipiului Oradea administrate prin Direcţia Patrimoniu Imobiliar, cu respectarea Criteriilor de acces și a Criteriilor de selecţie prin punctaj aprobate de HCL nr. 663/25.07.2017”, transmite Primăria printr-un comunicat de presă.
Faptul că aceste locuinţe nu sunt deloc sociale – unele dintre ele se află pe străzi centrale şi oferă spaţii generoase, uneori şi de 4 camere – este evident din sistemul de punctare a dosarelor. De exemplu, dovada unui venit peste cel net mediu pe economie aduce solicitantului 30 de puncte, faţă de doar 10 puncte câte ar primi cineva cu venituri sub cel minim pe economie. De asemenea, sunt favorizaţi cei cu studii superioare: 25 de puncte pentru studiile postuniversitare, 20 pentru studii universitare şi doar 15 puncte pentru absolvenţii de liceu.
Criterii
Între criteriile de atribuire se află următoarele:
– solicitantul să fie cetăţean român, cu domiciliul în Oradea;
– solicitantul şi familia sa (soţ, soţie, copii, care locuiesc în gospodărie) să nu deţină şi să nu fi înstrăinat o locuinţă pe care s-o aibă în proprietate sau co-proprietate după 1 ianuarie 1990, sau un teren mai mare de 250 mp;
– aceştia să nu fi primit ajutorul statului în credite pentru edificarea de locuinţe;
– să facă dovada unui venit stabil prin contract de muncă/adeverinţă de venit/cupon de pensie/ convenţie civilă PFA sau alte documente doveditoare. Nu se iau în considerare veniturile din drepturi de asistenţi sociali ori declaraţii pe proprie răspundere;
– să nu fie chiriaş într-o altă locuinţă din fondul locativ de stat sau o locuinţă în proprietatea Municipiului Oradea;
– să nu fi fost evacuaţi din propria culpă dintr-o locuinţă de stat sau municipală;
– să nu ocupe abuziv un imobil proprietatea Statului Român/proprietatea Municipiului Oradea;
– să nu figureze cu debite restante faţă de bugetul local.
Citiți principiile noastre de moderare aici!