Serviciul Judeţean Anticorupţie (SJA) Bihor a inclus în bilanţul pentru 2013 anchetele în care a contribuit cu cercetări.
„Dintre cazurile semnificative finalizate cu trimitere în judecată, care au necesitat activităţi complexe de cercetare şi implicit un volum mare de muncă, enumerăm cel al adjunctului inspectorului şef al I.P.J. Bihor, al şefului Secţiei de Poliţie Rurală 9 Salonta, al şefului Poliţiei Municipiului Salonta, al judecătorului Curţii de Apel Oradea, al celor trei comisari din cadrul Gărzii de Mediu – Comisariatul Judeţean Bihor ş.a.”, a exemplificat şeful SJA, comisar şef de poliţie Gabriel Cheregi.
Dintre ofiţerii de poliţie anchetaţi şi trimişi în judecată se remarcă Ioan Brîndaş, fost adjunct al IPJ. De asemenea, cazul comisarului Florian Rob de la Secţia de Poliţie Rurală s-a legat de cercetările efectuate asupra judecătorului Mircea Puşcaş. Iar de la Garda de Mediu Bihor a fost cercetat şi trimis în judecată chiar şeful Gheorghe Raţiu alături de comisarii Gabriel Varga şi Mugur Popa.
12 flagrante
Cât priveşte cele 12 acţiuni de constatare a infracţiunii flagrante (4 sub coordonarea procurorilor DNA Oradea şi 8 în colaborare cu Parchetul de pe lângă Tribunalul Bihor), SJA Bihor a exemplificat cazurile ofiţerului psiholog Mirela Coste, al agentului SIPI – George Botto, a poliţistului rutier Mihai Dan Pantea din Valea lui Mihai, a primarului comunei Zărand – Ioan Moţ, a comisarului Cristina Afloare de de la Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor Bihor, a referentei Benţe Viorica din Primăria Oradea, etc.
175.000 euro probaţi
„Constatăm creşteri semnificative în ce priveşte sumele care au făcut obiectul actelor de corupţie probate, acestea fiind de 174.790 euro (faţă de 54.325 euro în 2012) şi 15.700 lei (3.180 lei în 2012)”, a completat comisarul şef Gabriel Cheregi.
Şeful SJA Bihor a evidenţiat „colaborarea deosebită” cu procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Oradea, Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Oradea, Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor, dar şi cu serviciile specializate, respectiv Serviciul Român de Informaţii – Secţia Bihor şi Serviciul de Informaţii şi Protecţie Internă (SIPI) Bihor.
Potrivit O.M.A.I. nr. 86/2013, D.G.A. este singura structură specializată în activitatea de prevenire a corupţiei în cadrul Ministerului Afacerilor Interne. „În acest context a fost acordată o atenţie deosebită activităţii de instruire şi sprijinire a consilierilor de integritate, precum şi a membrilor grupurilor de lucru constituite la nivelul structurilor teritoriale ale M.A.I., atât pe linie de prevenire, cât şi pe linia managementului riscurilor, fără însă a fi neglijate celelalte activităţi specifice”, afirmă comisarul şef Cheregi. S-au vizat în principal structurile de poliţie rutieră, de investigare a fraudelor, de combatere a crimei organizate precum şi cele din cadrul poliţiei de frontieră, respectiv regim permise de conducere şi înmatriculare a vehiculelor.
Potrivit Strategiei naţională anticorupţie pe perioada 2012-2015, promovarea integrităţii în rândul funcţionarilor M.A.I. cât şi responsabilizarea societăţii civile privind pericolul corupţiei trebuie să prevaleze asupra acţiunilor coercitive.
SJA Bihor, în 2013
Ofiţerii Serviciului Judeţean Anticorupţie Bihor au organizat şi desfăşurat anul trecut
activităţi preventive de informare: 40
activităţi preventive anticorupţie: 42
angajaţi MAI consiliaţi preventiv: 1.981
petiţii înregistate şi soluţionate: 17
apeluri TelVerde (0800.806.806): 9
persoane primite în audienţă: 21
dosare penale instrumentate: 77
făptuitori cercetaţi: 88 (97 în 2012)
puşi sub învinuire: 47 (37 în 2012)
sesizări penale proprii: 23
urmăriri penale declanşate: 21 (+25% faţă de 2012)
rechizitorii emise de procurorii DNA Oradea: 10
rechizitorii emise de procurori din alte structuri: 7
total rechizitorii emise de procurori: 17 (+70% faţă de 2012)
angajaţi M.A.I. care au sesizat oferte de mită: 3
Citiți principiile noastre de moderare aici!