Consiliul Judeţean va valida astăzi contractele de externalizare a serviciilor sociale din 13 centre gestionate până acum de Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Bihor. Asociaţia Asteldorf, Fundaţia Filantropia, Fundaţia Biruitorii, Asociaţia Episcop Nicolae Popovici, Fundaţia Copiii Dragostei şi Fundaţia Copiii Făgăduinţei sunt ONG-urile care se vor ocupa de acum înainte de cele 13 unităţi ale DGASPC. Fundaţiile vor prelua 352 de beneficiari de la Direcţie.
Se pune şi problema sorţii personalului, care trece şi el sub umbrela ONG-urilor. Directorul DGASPC, Călin Puia, spune că cei 216 de angajaţi ai Direcţiei din strada Feldioarei devin angajaţii ONG-urilor şi că, spre exemplu, Asociaţia Asteldorf le face contracte de muncă acestora pe perioada în care e valabil şi contractul de externalizare cu DGASPC Bihor. Adică pe trei ani. „ONG-urile ne-au spus că dacă oamenii (angajaţii – n.r.) îşi fac treaba, vor continua cu ei. Pe acreditarea acestor ONG-uri se arată că trebuie să fie acelaşi număr de angajaţi. Angajaţi, nu voluntari. Însă angajaţilor nu le garantează nimeni un singur lucru: dacă nu se ţin de treabă, oricine le spune la revedere”, declară Puia.
Ieftin şi bun
Directorul este mulţumit şi de reţeta financiară a externalizării, din care profită Consiliul Judeţean. „Tarifele sunt sub ce e acum. Însă nu doar la bani ne uităm. Aceste fundaţii vin şi ele cu un aport propriu”, spune Puia, care speră că o dată cu externalizarea, serviciile sociale să se îmbunătăţească. Mai ales că, pe lângă banii pe care îi vor primi de la Direcţie, ONG-urile vor trebui să vină şi ele cu bani de-acasă. Aşa, teoretic, calitatea serviciilor ar trebui să crească.
Traseul banilor pentru serviciile sociale e următorul: există un cost standard/beneficiar/lună, stabilit prin lege, iar o parte din banii necesari sunt viraţi de Ministerul Muncii către Consiliul Judeţean, care, la rândul său, e nevoit să completeze sumele venite de la minister, pentru a se atinge costul standard minim. În final, banii sunt viraţi la DGASPC Bihor, instituţie aflată în subordinea CJ. Însă, ne spune Puia, de multe ori nici acest cost standard minim nu s-a atins. Media costului standard/beneficiar/lună în cele 13 centre era de 1.361 lei, la data externalizării. În acest cost intră şi salariile personalului ce deservesc aceste centre. Raportul personal-beneficiari este de 1,6 la 1. „70% din acest cost standard se cheltuie cu angajatul”, ţine să precizeze Puia.
Media ofertelor ONG-urilor pentru aceste unităţi arată însă un cost mai mic, de 1.200 lei/beneficiar/lună, bani pe care Direcţia îi va plăti acestor ONG-uri pentru serviciile prestate. Aşadar, se face o economie 680.064 lei într-un an, bani care rămân în bugetul judeţului Bihor.
CĂLIN CORPAŞ
Citiți principiile noastre de moderare aici!