Consiliul Local Oradea a aprobat joi majorările de tarife solicitate de operatorii locali de servicii publice ca urmare a creşterii TVA cu 5%. Excepţie a făcut OTL care suportă majorarea de TVA întrucât şi-a crescut tarifele abia în urmă cu o lună.
La Compania de Apă Oradea (CAO), tarifele au crescut în medie cu 7% întrucât contractul de creditare cu BERD impune ajustarea preţurilor la indicele de inflaţie. Astfel, reamintim că preţul metrului cub de apă potabilă a crescut de la 2,94 lei la 3,17 lei.
La RAPAS s-au majorat îndeosebi taxele operate în Cimitirul Municipal „Rulikowsky”, dar şi abonamentele la ştranduri, rămânând neschimbate preţul biletelor de intrare în ştranduri sau în toaletele publice.
O scumpire cu impact major asupra populaţiei este cea aplicată la gigacaloria livrată de SC Electrocentrale SA (CET) Oradea. Aleşii orădenilor au votat joi o majorare cu 6% întrucât ea trebuia să acopere atât plusul de TVA de 5% cât şi creşterea de TVA aplicată la subvenţiile de la bugetul de stat (46,80 lei / Gcal) şi de la bugetul local (24,61 lei / Gcal). Astfel, preţul gigacaloriei livrată la populaţie a crescut de la 164,93 lei la 174,71 lei.
Strategie geotermală
În conferinţa de presă dinaintea votului din Consiliul Local, primarul Bolojan a îndemnat orădenii să nu se debranşeze de la reţeaua termică, reamintind că Primăria Oradea a finalizat procedura de depunere a unei cereri de finanţare pentru unitatea de producţie a energiei pe bază de gaz. „Dacă Guvernul va anula subvenţiile, vom stabili măsuri de compensare, îndeosebi pentru familiile cu venituri reduse” a mai afirmat Bolojan anunţând că va comunica săptămâna aceasta măsurile gândite de municipalitate pentru a ameliora situaţia dificilă în care se află CET.
Deja municipalitatea şi-a mediatizat strategia de temperare a costului gigacaloriei după introducerea cazanului pe gaz prin extinderea sistemului de exploatare a energiei geo-termale.
De-altfel, tot în şedinţa de joi, CL Oradea a aprobat în unanimitate studiul de fezabilitate pentru proiectul „Reţea de Sonde de Apă Geotermală pentru exploatarea zăcământului Borş în vederea producerii de energie termică prin CET Oradea”. Valoarea proiectului este de 16,1 milioane de lei din care contribuţia locală este de 50% din cheltuielile eligibile, plus cheltuielile neeligibile (611.400 lei) şi TVA (3,83 milioane lei). Contribuţia locală se va asigura prin credite din Fondul Român pentru Eficienţa Energetică şi de pe piaţa bancară, şi va fi amortizată din redevenţele achitate de către CET. Aceasta în condiţiile în care preţul actual de producţie pentru energia geotermală este de doar 50,18 lei fără TVA / Gcal.
Proiectul vizează valorificarea celor patru sonde actuale ale Transgex, care extrag zece litri/secundă de apă la temperatura de 120 grade Celsius, realizarea reţelelor de aducţiune, a punctului termic geotermal (cu schimbătoare de căldură), a 6 kilometri de conducte până la CET şi a unei staţii de pompare în cadrul CET.
C.H.
Apa, gigacaloria şi înhumarea, pe urmele TVA
Citiți principiile noastre de moderare aici!