Inspectorii din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Bihor au verificat modul în care se respectă prevederile legale în domeniul securității și sănătății în muncă în cadrul unităților care au au ca obiect de activitate întreținerea și repararea autovehiculelor.
S-au dat 82 de avertismente
Acţiunea s-a derulat în perioada martie – noiembrie 2015 și a avut ca scop creşterea gradului de conştientizare a angajatorilor şi lucrătorilor care desfăşoară activităţi de reparaţii ale autovehiculelor (service-uri auto), repararea, ajustarea sau înlocuirea pneurilor (vulcanizări auto), respectiv servicii de întreținere auto (spălătorii auto), privind necesitatea aplicării şi respectării la locul de muncă a legislaţiei în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă. Accentul s-a pus pe activitățile specifice de sezon, respectiv: schimbarea cauciucurilor (trecerea de la sezonul iarnă la cel de vară și invers) precum și activitățile desfășurate în perioadele cu temperaturi extreme.
În perioada controlului au fost efectuate 51 controale la: 8 spălătorii auto, 3 vulcanizări auto, 40 service auto. Ca urmare au fost constatate 82 deficienţe și au fost sanctionaţi 50 angajatori și s-au acordat 82 avertismente.
Riscurile meseriei
Conform inspectorilor ITM „activitățile din domeniul reparării şi întreţinerii autovehiculelor au un mare impact asupra securităţii şi sănătăţii lucrătorilor, riscurile specifice activității pot genera accidente cu efecte asupra capacitații de muncă a lucrătorilor în situațiile în care nu se iau sau nu se respectă măsurile de securitate în muncă”. Lucrătorii implicați în activitățile de reparaţii şi întreţinere a autovehiculelor precum mecanică auto, tinichigerie auto, vopsitorie auto, sudură auto, spălătorie auto, vulcanizare auto, pot fi expuși unei multitudini de riscuri specifice acestor activități. Riscurile fiind de natură: chimică (la contactul cu solvenți, inhalarea de vapori de gaze și particule rezultate din procesul tehnologic etc.); fizică (ca urmare a expunerii la zgomot și vibrații, a manipulării manuale a maselor, etc.); mecanică (la utilizarea unor echipamente mecanice neconforme, ca urmare a mișcării autovehiculelor neasigurate, etc.).
Securitatea muncii doar pe hârtie
Ca urmare a controalelor efectuate și a cercetării evenimentelor ce au generat accidente de muncă în acest domeniu de activitate, s-a confirmat faptul că în multe situaţii angajatorii nu au o situație a evaluării și a riscurilor pentru securitatea şi sănătatea angajaților. Mai mult, aceștia nu iau măsuri de prevenire în acest sens, sau măsurile luate, precum şi metodele de lucru aplicate de ei nu asigură un nivel minim de securitate şi sănătate pentru lucrători. Angajatorul nu asigură o supraveghere medicală adecvată, la angajare şi periodic, pentru toţi lucrătorii.
O altă problemă întâlnită de inspectori pe parcursul controalelor este lipsa instruirii adecvate în securitatea şi sănătatea muncii pentru toţi lucrătorii, în funcţie de specificul locurilor de muncă ale acestora. O bilă neagră au primit angajatorii care nu au luat în considerare capacităţile lucrătorului în ceea ce priveşte securitatea şi sănătatea în muncă, atunci când li se încredinţează sarcinile de serviciu. Având în vedere consecinţele evenimentelor produse în atelierele de vulcanizare, care pot fi deosebit de grave, inspectorii insistă asupra „măsurilor de protecție a lucrătorilor pe care angajatorii sunt obligați să le ia.
Evaluarea riscurilor și asigurarea unui mediu de lucru sănătos și sigur, conform legii și normelor în vigoare reprezintă obligație și o garanție pentru a diminua efectele negative al accidentărilor”.
Conform statisticilor, în 2014 circa 41.600 de lucrători și-au desfăşurat activitatea în domeniul reparării şi întreţinerii autovehiculelor.
Citiți principiile noastre de moderare aici!