În aceste condiţii, cum au de gând organizatorii să ţină în centru orădeanul fin degustător de mici şi bere?! Răspunsul e în programul propus: concerte în fiecare seară, vizite gidate în Cetate, posibilitatea de a frământa lutul sau de a modela metalul şi pielea alături de meşterii populari dar şi promisiunea întâlnirii domniţelor şi cavalerilor de la Paladinii de Terra Medies sau cimpoierii de la Bordo Sarkany Regizene Rend care promit o atmosferă medievală. „Sunt două noutăţi legate de Serbările din acest an. Se întâmplă că nu putem avea acces în Cetate din cauza şantierului. Constructorii trebuie lăsaţi să-şi facă treaba şi noi să ne desfăşurăm în şanţul Cetăţii. Din acestă cauză, în incintă se va intra doar în grupuri organizate, cu ghidaj”, spune Dumitru Sim, şeful Biroului Turism, Cultură, Regenerare Urbană din Primărie.
În prima seară, vineri, vedetele concertelor sunt Noris, Santuar, Reverse Nation şi Celelalte Cuvinte. „Am încercat să-i aducem mai aproape pe cei care sunt sau vor deveni simboluri ale oraşului”, a justificat Sim alegerea.
Sâmbătă seara urcă pe scenă Ansamblul Bihorul şi Emeric Imre Band, pentru un spectacol folcloric-folk iar concertele de duminică îi au ca protagonişti pe Alexandrina Chelu, AD-hoc şi Compact.
În cele trei zile de Serbări, organizatorii mai propun concursuri de tir cu arcul, lecţii deschise despre patrimoniul şi arhitectura orădeană, o prezentare interactivă de cai şi mai multe piese de teatru.
Fără terase… în Cetate
Municipalitatea a inclus organizarea Serbărilor Cetăţii din acest an în proiectul „Pachet complex de promovare a turismului cultural: centrul istoric oradea – arhitectură, cultură, legendă ” cu finanţare europeană, motiv pentru care sunt excluse activităţile comerciale. „În perimetrul rezervat Serbărilor, în Şanţul Cetăţii, între Bastionul Bethlen şi Bastionul Crăişoru nu e permisă niciun fel de tarabă. Nu putem închiria amplasamente în incintă. Finanţatorul nu doar că nu acceptă asta dar ne-ar retrage şi banii acordaţi”, precizează Sim. Din proiectul în valoare de 973.556,31 lei, Serbările din acest an costă 74.000 lei. Totuşi, orădenii nu trebuie să-şi aducă de acasă răcoritoarele. Foarte probabil, strada Griviţei şi parcarea din spatele blocurilor din Centru Civic, perimetre adiacente locaţiei Serbărilor, vor fi închiriate comercianţilor.
Promovarea evenimentului va începe, cel mai probabil, de miercuri şi va consta din pliante cu programul distribuite pe Centru de un grup de prinţese şi cavaleri.
Citiți principiile noastre de moderare aici!