În sesizarea lor, cele cinci asociaţii studenţeşti (Federaţia „Student Pro”, Asociaţia Studenţilor Medicinişti din Oradea, AIESEC Oradea, Asociaţia „Gheorghe Şincai” a studenţilor de la Istorie, Asociaţia Studenţilor de la Studii Europene şi Relaţii Internaţionale), cer revocarea din funcţie a lui Răducu Şerbănescu şi a lui Alecsandru Gaita pe motiv că cei doi nu au luptat pentru drepturile studenţilor în Senat, ci pentru interesele proprii. Aceştia au fost acuzaţi că au pretins să fie remuneraţi pentru activitatea în Senat.
„Solicitarea banilor viza decontarea cheltuielilor făcute cu ocazia participării la evenimente în numele Universităţii şi nu plata persoanală, iar solicitarea de burse pentru studenţii senatori nu este în nume personal, ci prezintă o doleanţă a acestora”, arată Alecsandru Gaita.
Propuneri
În apărarea acestora vine şi rectorul Cornel Antal, care ne-a declarat că cei doi au solicitat, într-una din şedinţele Senatului Universităţii, burse administrative, „pentru a-şi deconta cheltuielile pe care le fac pentru Universitate”.
„Era o formă pe care am fi aprobat-o dacă era legală. În şedinţa de luni a Senatului UO, vom solicita aprobarea decontării cheltuielilor făcute în interesul studenţilor şi al Universităţii”, spune rectorul Antal.
În sesizarea lor, reprezentanţii ONG-urilor studenţeşti au solicitat şi cercetarea disciplinară a lui Adrian Dume, profesor asociat în Universitatea din Oradea, motivând că acesta ar fi făcut campanie electorală în rândul studenţilor.
Frustrări
Adrian Dume crede că în spatele acuzelor care i se aduc se află insatisfacţiile lui Raul Derecichei.
„Am fost mâhnit să văd că patru asociaţii universitare au căzut în jocul cuiva şi au semnat acel document împotriva mea. Am încercat în cursul zilei de astăzi (ieri – n.r.) şi voi încerca în continuare să îi contactez pe liderii asociaţiilor semnatare pentru a clarifica dacă în vreun fel am solicitat ajutorul lor ca organizaţii de când nu mai sunt preşedinte al studenţilor pentru a mă susţine în plan personal. Sunt şi mai mâhnit că astăzi o anumită persoană încearcă public să mă denigreze pentru nereuşitele sale personale din perioada trecută a studenţiei lui şi încearcă să se afirme la fel ca în trecut prin atacuri la adresa numelui meu şi a altora. Am aflat din discuţiile de până acum că scopul adresei respective nu era persoana mea ci avea un alt obiectiv”, spune Adrian Dume, fostul preşedinte al studenţilor orădeni.
Neînţelegeri
Afirmaţia lui Adrian Dume este întărită de succesorul acestuia Raducu Serbanescu.
„Observăm cu regret că adversitatea personală devenită obsesie pentru domnul Derecichei faţă de domnul Dume, atât de cunoscută la nivelul Universităţii din Oradea, s-a mutat asupra studenţilor senatori”, scrie Răducu Şerbănescu, într-o scrisoare adresată rectorului Cornel Antal, remisă redacţiei noastre.
Şi rectorul Universităţii crede că toată această tevatură creată se învârte în jurul a două persoane: Raul Derecichei şi Adrian Dume, care nu s-au înţeles de-a lungul timpului.
„Noi nu avem dreptul să-i destituim pe cei doi lideri ai studenţilor. Au fost aleşi de studenţii din senat. Ei pot fi destituiţi doar de studenţii membrii în Senat. Cât despre Dume, sesizarea trebuie să meargă la comisia de etică. Aceasta va cerceta şi va lua o decizie. Am militat şi voi milita pentru înţelegere. Voi încerca să-i conving să se împace. Politica mea este să fie uniţi. Numai aşa li se poate auzi vocea mai tare”, a spus rectorul Cornel Antal.
Vor capul lui Serbanescu si al lui Gaita
Citiţi mai jos dreptul la replică a lui Alecsandru Gaita.
Avand in vedere afirmatiile facute de domnul Raul Derecichei ” şi Alecsandru Gaita, vipreşedintele lor, nu au luptat pentru drepturile studenţilor în Senat. Ei nu luptă pentru studenţi, ci pentru ei înşişi. Într-una din şedinţele de Senat, cei doi au cerut să fie plătiţi pentru activitatea lor din Senat” , “Alex Gaita a pretins 1.000 de lei. De asemenea, ei au cerut facilităţi pentru ei” observ ca necunoasterea realitatilor si a detaliilor a condus la aceste afirmatii calomnioase deoarece :
Solicitarea banilor viza decontarea cheltuielilor facute cu ocazia participarii la evenimente in numele Uiniversitatii din Oradea si nu plata personala.
Solicitarea de burse pentru studentii senatori nu este in nume personal ci reprezinta o doleanta a acestora .
Ambele afirmatii pot fi verificate in documentele generate de sedintele de Birou Senat.
Acuzatia “se fac vinovaţi de acuzaţia de abuz de încredere, fals intelectual şi uz de fals, înaintând în numele nostru, fără a fi consultaţi şi fără a avea mandat expres din partea noastră, adrese către diverse instituţii” este in afara realitatii deoarece:
adresele inaintate catre institutii, respectiv Universitatea din Oradea si Primaria Municipiului Oradea, sunt facute in urma consultarii studentilor si repezinta parerile acestora pe care in baza reprezentativitatii pe care o avem le-am exprimat si nu sunt facute in numele vreunei organizatii studentesti.
Adresele mentionate poarta doar semnatura Presedintelui Stundentilor in Senatul Universitatea din Oradea.
In baza celor precizate mai sus, se vede clar faptul ca in ce ma priveste acuzatiile sunt nule, reprezintand defapt o calomnie la adresa mea.
Pentru edificare, adresele respective pot fi consultate la Universitatea din Oradea in baza numerelor de inregistrare 3271/15.03.2011 si 3272/15.03.2011.
Afirmatia din sesizare “solicităm revocarea … şi a lui Gaita Alecsandru pentru lipsa de respect aratată studenţilor implicaţi în aceste proiecte, a lipsei de transparenţă dar şi lipsei de comunicare în deciziile luate.” este facuta cu intentia vadita de calomnie deoarece:
- Solicitarea de revocare care a generat articolul din ziar si care a fost adresata Domnului Rector arata clar faptul ca semnatarul sesizarii nu cunoaste metodologia de alegeri si reglementarile in vigoare. Stundetii senatori sunt alesi in mod democratic incepand de la nivelul facultatilor si reprezinta toti stundetii Universitatii din Oradea inscrisi sau nu in vreo organizatie studenteasca, revocarea se face in acelasi mod democratic.
“lipsa de respect aratată studenţilor implicaţi în aceste proiecte” – in acceptiunea dumnealor este lipsa de respect sa ceri transparenta in ce priveste cheltuielile si intreaga organizare, pentru a evita eventualele derapaje care ar putea pune in lumina proasta Universitatea din Oradea si studentii acesteea – ce inteleg dumnealor atunci prin respect?
“, a lipsei de transparenţă dar şi lipsei de comunicare în deciziile luate.” – exista un program concret de intalniri lunare cu Domnul Rector, organizate de studentii senatori, la care sunt invitati studentii senatori, presedintii asociatiilor studentesti si reprezentantii studentilor din camine. Aceste intalniri reprezinta cadrul legal de discutie si comunicare prin intermediul caruia se dezbat si se aduc la cunostinta toate problemele studentilor.Lipsa de transparent si comunicare invocata, in fapt, inseamna ne participarea dumnealor la aceste sedinte.
Precizez faptul ca nu sunt implicat politic si nu vreau ca numele meu sa fie asociat niciunei formatiuni politice si rog, insistent, ca numele meu sa nu mai fie asociat cu nicio actiune cu substrat politic.
Datorita gravitatii acuzatiilor care mi-au fost aduse si conform celor mai sus explicate, consider ca reese clar nulitatea acuzatiilor si se evidentiaza caracterul calomnios al lor. Rog autorul acuzatiilor sa-si ceara scuze prin intermediul aceleeasi publicatii care i-a gazduit acuzele. In caz contrar, ma gandesc sa solicit interventia institutiilor abilitate ale statului pentu a-i face cunoscuta semnificatia cuvantului calomnie cu toate implicatiile care se impun.
Citiți principiile noastre de moderare aici!