Timp de trei luni a trăit într-unul dintre cele mai mari, mai sofisticate și mai influente metropole ale ale lumii. Chicago este orașul unde s-a construit primul zgârie-nori, Home Insurance Building, astăzi fiind capitala arhitecturală, culturală, financiară a „Midwest”-ului american. Acolo, actorul Şerban Borda a repetat la piesa „Dragoste cu năbădăi”, un spectacol după „Ursul” şi „Cerere în căsătorie” după Cehov, „două piese de teatru într-un singur spectacol”.
Dincolo de pregătirea spectacolului, protagoniştii piesei s-au îngrijit de cele mai mici detalii pentru ca întâlnirea cu publicul să fie de neuitat. Actorii au pregătit pentru spectatori o atmosfera caldă, unde zâmbetele şi umorul au creat un cadru autentic.
„ Eu cunoşteam foarte bine textele. Jucasem şi «Ursul» şi «Cerere în căsătorie » la Oradea. Colegii din Chicago mi-au spus că publicul de aici nu şi-ar dori să vină la o dramă, deoarece oamenii lucrează mult şi vin la spectacol după o zi de muncă. De aceea am anunţat o comedie. Dacă e vreo diferenţă între publicul din Oradea şi cel format din românii din Chicago? În general, oamenii reacţionează identic la aceeaşi stimuli. Probabil că reacţia de la finalul spectacolului a fost alta. Oamenii au fost surprinşi ca la final să participe la protocol. Cu ajutorul sponsorilor am reuşit să acoperim cheltuielile de producţie şi protocol, am încercat să le oferim spectatorilor produse care să le amintească de casă. Au fost surprinşi că le oferim gratis, de obicei sunt obişnuiţi să plătească orice. Apoi, spectatorii ne-au aşteptat la final, am vorbit, am schimbat impresii, am făcut fotografii şi ne-au mulţumit că le-am oferit o seară minunată. Ne-au cerut să revenim. Probabil că aceasta se va întâmpla. La spectacol au venit şi reprezentanţi ai Consulatului. Avem deja trei proiecte puse pe hârtie care se vor derula şi cu prijinul Primăriei. Ne-am propus să avem spectacole în decembrie, în martie şi iunie anul viitor”, ne-a spus Şerban Borda.
Românii de succes din Chicago
Şerban Borda nu se află la prima vizită în Chicago. La precedenta escală pe tărâmul Americii, actorul orădean a luat contact cu comunitatea de români din care face parte şi bunul său prieten Cristian Merdariu. „Cu Cristi m-am născut în aceeaşi zi, în aceaşi oră, la acelaşi spital. Cristian a făcut Teatrul ca şi mine. A plecat însă în America şi a intrat în business. Este owner la City Habitat Realty, un proiect pe care l-a pornit de la zero învăţând singur cum să-şi pună pe picioare compania. Nu a aşteptat după nimeni, i-a dat drumul. În şase luni, a avut în Chicago afacerea lui. Trăieşte înconjurat de actori, într-o comunitate de români destul de mare: aproximativ 180.000 de oameni. Cătălin Contantin Nicolae şi Laura Sisu sunt tot actori la bază şi sunt soţ şi soţie . Împreună au o companie de marmură şi granit Design Granite and Marble.
De-altfel, cele două comapnii au fost şi sponsorii principali ai spectacolului. Cea de-a patra actriţă Monica Lungu are o companie de real estate. Împreună ei sunt prezenţi în Compania RO ACT THEATRE, a doua companie de teatru românesc din Chicago. Conform presei americane de limba română,doi dintre fondatorii acesteia, Cătălin Nicolae şi Laura Sisu împărtăşesc creditul pentru înfiinţarea Primei Companii de Teatru Românesc din Chicago RO STAGE THEATRE. Acestor doi li s-a adaugat actriţa Monica Lungu care s-a remarcat într-o reprezentaţie la superlativ a unui rol de excepţie în piesa “Oase pentru Otto”. Împreună cei trei actori români stabiliţi la Chicago, formaţi pe scena teatrului românesc în facultăţile din Sibiu şi Bucuresti au pus bazele noii companii de teatru.
„Actorii români din Chicago au făcut şi un film care va avea lansarea înainte de Crăciun, un film în care vorbesc despre condiţia românilor din America. Spectacolul, care a avut premiera pe 5 august, s-a jucat la Centrul Cultural al Bisericii Sfânta Maria din Chicao. În seara premierei au fost 130 de spectatori, în a doua seara aproximativ 80 de spectatori, iar în a treia seară 90 de spectatori. Audienţa spectacolului a fost foarte bună, în condiţiile în care Ion caramitru a jucat în Chicago şi în faţa unui public care nu a depăşit 30 de oameni. „Noi am avut mare noroc cu promovare pe facebook, cu share-urile date de prieteni. Acolo concurenţa, din perspectiva evenimentelor culturale, e extrem de mare. Să ne gândim doar că, în Chicago sunt 200 de teatre mai mari sau mai mici. Cel mai mic spectator al nostru avea 3 luni. Părinţii lui au ţinut neapărat să vadă spectacolul. Şi cum lumea aceasta e prea mică, în sala a fost şi o prietenă din Sighet care nu a reuşit să vadă specacolul în ţară, dar la văzut la Chicago. Am avut în sală şi americani care au absolvit teatrul”, spune Ştefan Borda.
Actorul orădean va putea fi văzut la Oradea în premiera Cabaret Dada, după un text al lui Matei Vişniec, dar şi la premiera din noiembrie a copiilor pe care îi pregăteşte pentru „Bolnavul închipuit” de Moliere.
Într-o postare pe pagina Ro Act Theatre, compania „doreşte să mulţumeasca oficial actorului Şerban Borda, pentru întâmplarea de a ne fi cunoscut şi pentru regia spectacolului:”«Dragoste cu năbădăi». Mulţumiri sponsorilor noştri : City Habitat Realty( Cristian Merdariu), Design Granite and Marble (Constantin Nicolae), Români la Chicago ( Mihai Lehene), Centrului Cultural al Bisericii “Sf.Maria”( multumiri pentru susţinere Pr. Gheorghe Ursache şi Psa. Ramona Ursache). Mulţumiri prietenilor noştri : Vox Maris Band, Lucian Pop, Alex M Tita, Mihaela Tita, Laurentiu C. Nicolae, Mircea C. Câmpean, Cristian Merdariu, Horaţiu Suciu, Alina Rusnac, Octavian şi Gina Cristea,Alin Păcuraru şi Monica Demeter.Sincere multumiri prietenului Radu Morar.Mulţumiri tuturor celor care au fost prezenţi în cele trei seri de spectacol.Am fost copleşiti de prezenţa dumneavoastră în numar atat de mare.
Va mulţumim tuturor, vă iubim şi sperăm să ne revedem curând şi cu alte proiecte teatrale”, e mesajul actorilor.
O ACT THEATRE este a doua companie de teatru romanesc din Chicago recent infiintata. Doi dintre fondatorii acesteia, Catalin Nicolae si Laura Sisu impartasesc creditul pentru infiintarea Primei Companii de Teatru Romanesc din Chicago RO STAGE THEATRE in toamna anului trecut si au oferit deja publicului pasionat de teatru piesele: “O seara de Ajun”, “Oase pentru Otto” si “Aici nu se simte”.
Acestor doi li s-a adaugat actrita Monica Lungu care s-a remarcat intr-o reprezentatie la superlativ a unui rol de exceptie in piesa “Oase pentru Otto”. Impreuna cei trei actori romani stabiliti la Chicago, formati pe scena teatrului romanesc in scolile de specialitate din Sibiu si Bucuresti au pus bazele noii companii de teatru.
Citiți principiile noastre de moderare aici!