„Vinovații” sunt nimeni alții decât instrumentiștii Lucian Malița (vioară) și Alex Iosif Thurzo (violă). Împreună au încântat publicul şi au oferit un minunt prilej de a ne reaminti de muzica sentimentală, cu unele piese cantabile și deosebit de cunoscute.
„Serată muzicală” a avut loc în Sala Studio a Casei Cultură a Sindicatelor a cărei acustică a asigurat o claritate specială a sunetelor reieşite de pe corzile instrumentelor, atât a notelor grave, adânci, cât si a sunetelor înalte şi foarte precis atacate de către cunoscuţii interpreţi.
Piesele prezentate au fost culese pentru a transpune frumuseţea şi melodicitatea lucrărilor în sufletele iubitorilor de partituri minunate și emoţionale. Repertoriul a cuprins canţonete, serenade, romanţe, tangouri, valsuri, arii din operete și cele mai cunoscute melodii din filmele muzicale ale vremii. Astfel, publicul a audiat compoziţiile celebrilor muzicieni: G.F Handel, Fr. Schubert, Antonio Lotti, K. M von Weber.
Arii
De asemenea, publicul a fost entuziasmat de ariile din operetele lui Ferenc Lehar și de minunatele piese cantabile ale compozitorilor Eduard de Capua: „Maria, Maria”, Leonard Brenstein: „Maria” Francisc Lai: „Love story”, de serenada spaniolă „La Paloma” de Yradier, precum și de melodiile foarte cunoscute din diverse filme ale renumiţilor muzicieni: Nino Rota și Ernesto de Curtis.
Instrumetiștii au prezentat, în primă audiţie, piesa „Cantilena nr.6” a compozitorului brazilian Ernani Aguiar. Diversitatea pieselor oferite prin programul seratei muzicale a marcat fineţea calităţilor interpretative, nivel deosebit de exprimare a frazelor, dialogul perfect al instrumentelor, care prin expresivitatea lor au purtat auditoriul pe valurile viselor, declanşate de duioşia și gingăşia pieselor prezentate.
Revelaţia încheierii concertului a fost piesa „Melody” a regretatei compozitoarei Liana Alexandra Nichifor (1947 – 2011) dedicată din dragoste şi dăruire soţului, compozitorului și violoncelistului Serban Nichifor de la Filarmonica din Bucureşti.
Piesa iniţial a fost compusă pentru pian și violoncel, dar a fost transcrisă pentru vioară și violă de către Thurzo Iosif Alexandru pentru a fi prezentată, la Oradea, în primă audiție.
Repertoriul ales a fascinat publicul şi datorită faptului că organizatorii au oferit multe piese recunoscute de cei prezenţi și astfel aplauzele entuziaste ale iubitorilor de muzică au răsplătit dăruirea interpreţilor, foarte cunoscuţi și apreciaţi, care scot în evidență valoarea culturală a formaţiei „Duo Varadiensis”.
Mioriţa Săteanu
Citiți principiile noastre de moderare aici!