Acesta este o cale extraordinară de atac care se poate face doar în anumite cazuri prevăzute de Codul penal.
„Noi ne-am încadrat pe unul dintre acestea, respectiv că unele dintre actele pentru care a fost condamnat domnul Micula nu sunt prevăzute de lege ca infracțiune”, a explicat, pentru Jurnal bihorean și Bihon, avocatul clujean Radu Chiriță, care îl reprezintă pe Victor Micula în fața instanței supreme.
Avocatul a explicat că Micula jr. a fost condamnat pentru că a transportat arme fără să aibă permis de portarmă, iar „în viziunea Curții de Apel Oradea, transportul armelor a însemnat căratul lor dintr-un magazin până în portbagajul unei mașini parcate în fața magazinului.” În opinia lui Radu Chiriță, nu se poate vorbi de transport în acest caz: „Cred cu tărie că transport înseamnă o operațiune de a duce armele pe o distanță mai lungă, nu de a ajuta pe cineva să le care.”
Conform sentinței din 17 mai 2024 a Curții de Apel Oradea, instanța a menționat că actele reținute în sarcina lui Victor Micula se încadrează în definiția legală a operațiunilor de cumpărare, intermediere, transport și de depozitare a armelor letale. „Chiar dacă cumpărarea a fost efectuată prin persoana interpusă (…), inculpatul Victor Micula a avut un rol deosebit de activ în achiziționare acestor arme, el verificându-le, dând dispoziții vânzătorilor, solicitând lămuriri, iar uneori transportând aceste arme, chiar dacă pe distanțe foarte scurte, respectiv din magazin până la mașină”, se arată în hotărârea Curții.
Deocamdată, cererea de recurs în casație, declarată în luna iunie, se află în faza de filtru, urmând ca, dacă va fi decisă admiterea în principiu, să fie fixat un termen de judecată.
De la pedeapsă cu executare, la condamnare cu suspendare
Așa cum au relatat Jurnal bihorean și Bihon, prin sentința definită dată în primăvara acestui an, Curtea de Apel Oradea a desființat sentința Judecătoriei Oradea, care îl condamnase pe Micula jr. la 2 ani de închisoare cu executare și a decis să-i aplice acestuia o pedeapsă de un an și 3 luni de închisoare cu suspendare.
Pentru aceasta, instanța de apel a constatat că s-a prescris răspunderea penală pentru acuzația adusă tânărului om de afaceri că ar fi tras cu o armă de asalt pe centura Oradei, în 2019. În plus, Curtea a redus condamnarea pentru nerespectarea regimului armelor şi al munițiilor în formă continuată, cu referire la cumpărarea, în perioada aprilie – mai 2019, a aproximativ 800 de cartușe și nouă arme de vânătoare.
Judecătorii au reținut că, pe motiv că Victor Micula nu avea dreptul de a deține arme, în registrul de muniție al magazinului din care au fost făcute achizițiile ar fi semnat în fals un apropiat al acestuia, care avea permis și care ar fi susținut că achiziționa armamentul pentru el.
Citiți principiile noastre de moderare aici!