Într-un final, orădenii au scăpat definitiv de ameninţarea amenzilor primite de la Primărie, prin Poliţia Locală, dacă nu încheie contracte cu deţinătorul monopolului pe dezinsecţie-dezinfecţie şi deratizare în Oradea: firma bucureşteană Romprest. Curtea de Apel Oradea a admis recursul înaintat de Prefectură în contradictoriu cu Primăria Oradea şi a anulat, astfel, Hotărârea Consiliului Local Oradea. Hotărârea este definitivă.
Printr-un protocol aprobat de către Consiliul Local, prin HCL 909/2013, Poliţia Locală se obliga să ajute, practic, firma privată Romprest, să-şi atingă target-ul anual de contracte încheiate cu orădenii! În articolul 4.5 din protocolul de colaborare dintre municipalitate şi Romprest se arată că „Semnatarii își manifestă sprijinul permanent și nemijlocit pentru creșterea numărului de contracte încheiate cu utilizatorii serviciului D.D.D la nivelul municipiului și atingerea indicatorului de contractare de 2000 de contracte anual”. Orădenii care refuzau să încheie contracte cu Romprest, indiferent de motiv, persoane fizice şi juridice, erau pasibili de amenzi de la 500 la 2.500 de lei.
În 2014, prefectul Claudiu Pop a cerut abrogarea HCL 909/2013 referitoare la protocolul de colaborare din care rezultă această „Patrulă Bio”, pe motiv că ar fi ilegal. Primăria a ţinut, însă, cu dinţii, de protocolul cu Romprest, astfel încât s-a ajuns la judecată.
Protocolul prin care firma privată era ajutată să primească clienţi, cu mâna Poliţiei Locale, a fost anulat de Curtea de Apel.
Protocolul de colaborare dintre Poliţia Locală şi Romprest, aprobat prin HCL 909/2013, avea „darul” de a-i amenda pe orădenii care refuzau să încheie contracte cu operatorul monopolist găsit de Primăria Oradea pentru dezinsecţie-dezinfecţie-deratizare (DDD). Cum Primăria şi-a menţinut protocolul, în ciuda observaţiilor Prefecturii, instituţia condusă de prefectul Claudiu Pop acţionase în contencios administrativ, în aprilie 2014. Aceasta după ce, în prealabil, în decembrie 2013, printr-o serie de articole JB şi Bihon.ro semnalaseră situaţia ingrată în care sunt puşi orădenii de către administraţia locală, cea care (rom)presta pentru privaţi.
Coerciţie pe seama cetăţeanului
Acum, Curtea de Apel a dat dreptate Prefecturii, anulând Hotărârea municipalităţii! Implicit, Curtea a tăiat elanul Poliţiei Locale de a aplica amenzi cetăţenilor, doar pentru ca Romprest să-şi poată atinge ţinta anuală de 2.000 de contracte încheiate. În art. 4.5 din protocolul de colaborare PMO-Romprest se arăta că „Semnatarii își manifestă sprijinul permanent și nemijlocit pentru creșterea numărului de contracte încheiate cu utilizatorii serviciului D.D.D. la nivelul municipiului și atingerea indicatorului de contractare de 2000 de contracte anual”. Apoi, se preciza că „partenerul” Poliţia Locală „va folosi toate mijloacele coercitive de uzanță îndreptate către utilizatorii persoane fizice și juridice din Oradea” şi că asistenţa sa va consta din informarea publicului despre obligaţia de a contacta DDD cu Romprest şi despre cuantumul amenzii, în caz de refuz – între 500 și 1.000 lei pentru persoane fizice şi 2.000 și 2.500 lei pentru persoanele juridice. Acţiunea „Patrulei Bio” a Poliţiei Locale, în favoarea Romprest, venea în cursul anului 2013, după ce persoanele fizice şi juridice, asociaţiile de proprietari încheiaseră deja contracte DDD cu alte firme, locale!
„Printre motivele de nelegalitate ale Hotărârii menționăm faptul că parteneriatul aprobat avea drept scop determinarea utilizatorilor (persoane fizice și juridice) la încheierea de contracte cu compania sus amintită, prin folosirea de către Poliția Locală a mijloacelor coercitive de uzanță îndreptate către aceștia în scopul de a ajuta operatorul la realizarea indicatorilor de performanță asumați prin contractul de delegare de gestiune a serviciului „DDD”, procedură care excede competențelor autorităților locale în această materie. Instituția Prefectului județului Bihor veghează ca prevederile legale să fie respectate în scopul satisfacerii intereselor cetățenilor fără folosirea unor mijloace de constrângere a acestora”, arată Prefectura printr-un comunicat.
Citiți principiile noastre de moderare aici!