Este cazul lui Emil Mance, un afacerist din Salonta, acuzat de implicare într-un dosar de evaziune fiscală cu produse din carne, în care anchetatorii au calculat un prejudiciu de 5,9 milioane de lei.
La 6 ani de la trimiterea în judecată a lui Mance și a altor cinci persoane acuzate de complicitate la evaziune fiscală, Tribunalul Bihor a dispus încetarea procesului penal pe motiv că a intervenit prescripția răspunderii penale. În schimb, salontanul a fost obligat ca, împreună cu ceilalți inculpați, să plătească paguba produsă statului prin neplata TVA și a impozitului pe profit.
Instanța a menținut sechestrul pe bunurile celor șase, precum și popririle pe banii acestora, pentru a se asigura că vor achita prejudiciul de care au fost acuzați. Sentința Tribunalului nu este definitivă și poate fi atacată cu apel în termen de 10 zile.
Acuzația: circuit evazionist cu carne din Ungaria
În 2018, procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor dispuneau trimiterea în judecată a lui Emil Mance, pe care îl acuzau că ar fi comis faptele de evaziune fiscală în calitate de administrator de drept a două firme, una din Salonta și cealaltă din Mădăras, și de fapt al altei societăți bihorene.
Complici i-ar fi fost un alt salontan, Ștefan Somyai, și patru bărbați dintr-o comună din județul Iași: Marius Stănescu, zis „Antonio”, Daniel Stănescu, zis „Mureș”, Dragoș Stănescu și Gîndăcel Stănescu, zis „Urecheatul”. Aceștia ar fi acționat în calitate de reprezentanți ai unor firme denumite de anchetatori „de sacrificiu” sau „bidon”, pentru că acumulau obligații fiscale prin transferarea responsabilității achitării TVA și a impozitul pe profit de la societatea beneficiară reală.
Conform rechizitoriului, cei șase „au derulat în perioada noiembrie 2010 – februarie 2011 un circuit evazionist având ca scop eludarea plății TVA și impozitului pe profit aferente vânzării de produse din carne de porc achiziționate din spațiul intracomunitar și valorificate pe teritoriul României”. Beneficiarul acestui circuit ar fi fost Emil Mance și cele trei firme ale sale, susțineau procurorii.
Procurorii arătau că Emil Mance ar fi primit de la complicii săi actele de identificare, documente financiar contabile și ștampilele firmelor reprezentate de aceștia, afaceristul salontan fiind împuternicit să cumpere, cu plata în numerar, carne de la furnizori din Ungaria pe numele societăților complicilor. Produsele ar fi ajuns apoi la firmele lui Mance, care asigurau transportul direct la clienții finali.
„Societățile beneficiare ale inculpatului (Emil Mance – n. red.) efectuau plățile către societățile complice prin virament bancar. Reprezentanții societăților complice scoteau banii aferenți tranzacțiilor, în numerar, de la instituțiile bancare, după care îi remiteau către inculpatul (Emil Mance – n. red.), cu reținerea unui comision anterior stabilit (70 % din valoarea TVA)”, arătau procurorii.
În acest fel, obligația de plată a taxelor și impozitelor pentru operațiunile cu produse din carne le-ar fi revenit firmelor complicilor. Anchetatorii susțineau că aceștia din urmă ar fi apelat „la alte activități ilicite” pentru a nu achita datoriile către bugetul de stat, fiind calculat un prejudiciu total de 5.964.505 lei.
Citiți principiile noastre de moderare aici!