Accidentul s-a petrecut într-o parcare de la marginea drumului național 19 Oradea – Satu-Mare, în dreptul localității Adoni, pe 30 septembrie 2021. Cercetările polițiștilor au indicat că, într-o curbă la stânga, Gyorgy M. a pierdut controlul autoturismului cu care se deplasa dinspre Oradea spre Satu-Mare.
Bărbatul, care avea permis din 1979, „nu a adaptat viteza la condițiile de drum într-o curbă la stânga și la un carosabil umed”, a arătat ancheta. Ulterior, un raport al experților din Timișoara a concluzionat că mașina cetățeanului maghiar avea în momentul impactului o viteză de 77 km/h, în condițiile în care în zonă exista un indicator care limita viteza la 50 km/h.
Rămas fără control, autoturismul a intrat pe sensul opus și a ajuns într-o parcare de la marginea drumului, unde a lovit o dubiță care staționa și a împins-o în șoferul acesteia din urmă, aflat lângă vehicul. Ciocnirea violentă a dus la rănirea ambilor conducători auto, dar și a pasagerei de 78 de ani, din mașina șoferului maghiar. Aceasta din urmă a fost dusă de urgență la Spitalul Județean din Oradea, unde a încetat din viață după câteva ore.
În timpul anchetei, Gyorgy M. a susținut că mașina sa ar fi fost lovită de dubița care ar fi venit cu viteză din dreapta, de pe un drum lateral. El ar fi încercat să evite impactul și a tras de volan spre stânga, dar autoturismul său a intrat în derapaj, s-a rotit pe șosea și s-a ciocnit apoi de dubița al cărei conducător ar fi apucat să se oprească în parcarea de pe marginea drumului. Declarațiile sale au fost contrazise de experți, dar și de șoferul celeilalte mașini, care a precizat că era deja oprit în afara drumului pentru a-și face nevoile.
„Evenimentul rutier putea fi prevenit de către (Gyorgy M. – n. red.) dacă s-ar fi deplasat cu o viteză care să-i permită manevrarea autoturismului în limitele benzii corespunzătoare sensului său de deplasare”, se arată în raportul de expertiză, care concluzionează că accidentul a fost provocat de pierderea controlului asupra direcției de deplasare de către șoferul maghiar.
Acesta din urmă a fost obligat de instanță să muncească 90 de zile în folosul comunității și să plătească 3.000 de lei, cheltuieli de judecată. Sentința nu este definitivă și poate fi atacată la Curtea de Apel Oradea.
Citiți principiile noastre de moderare aici!