[eadvert]
În același proces, fosta secretară de la Hello Taxi, Mihaela Silvia Dimeny Nicolescu, a scăpat de acuzația de fals în înscrisuri sub semnătură privată, pentru că fapta s-a prescris.
Prin decizia dată luni, 9 octombrie, instanța a respins daunele materiale de un milion de lei și morale de 200.000 de euro cerute de administratorul societății Hello Taxi, Octavian Rațiu. În schimb, Rad și Dimeny au fost obligați să achite 7300 de lei, reprezentând onorariile avocațiale achitate de Octavian Rațiu.
Sentința Judecătoriei Oradea nu este definitivă și poate fi atacată cu apel în termen de 10 zile de la comunicare.
Împuternicire cu semnătura ”imitată” pentru transferul unui număr scurt
Fosta secretară a firmei Hello Taxi este acuzată că, pe 23 august 2017, a întocmit o împuternicire prin care administratorul societății, Octavian Rațiu, i-ar fi dat dreptul directorului de atunci al companiei, Iosif Rad, să reprezinte firma în relația cu o firmă de telefonie. Bolnav fiind, Rațiu nu fusese de față când a fost redactat documentul.
Mihaela Dimeny Nicolescu susținea că, atunci când administratorul nu era prezent, dar cu acordul acestuia, se obișnuia ca ea să iscălească împuternicirile. Însă, instanța a observat că în act apare o semnătură care nu era a secretarei, ci o imita pe cea a lui Rațiu, prezentând „diferențe vizibile față de semnătura inculpatei”.
În baza acestui document, în noiembrie 2018, Iosif Rad ar fi semnat un act prin care numărul 0259/949 era transferat de la dispeceratul Hello Taxi, la o societate pe care el o administra și care deținea firma Green Taxi. Chiar dacă Rad a susținut că a avut acordul administratorului Octavian Rațiu, acesta din urmă a precizat că nu și-a mandat niciodată directorul să ceară transferul unui număr de telefon.
Judecătoria Oradea a stabilit că „inculpatul (Iosif Rad – n.n.) a prevăzut și urmărit prejudicierea societății administrate de partea civilă, fiind lipsit de echivoc faptul că, în cadrul unei firme de taximetrie, apelarea numărului scurt reprezintă modalitatea principală a clienților de contractare a serviciilor de transport. Or, acest număr de telefon, cunoscut probabil de multă lume ca aparținând Hello Taxi, urma, ulterior încheierii contractului de novație, să fie utilizat în același scop, însă în folosul și interesul societății inculpatului, în cadrul cărei funcționa firma de taximetrie Green Taxi”.
Judecătoria Oradea: „Comportamentul inculpatului, reprobabil”
În noiembrie 2018, alte două numere de telefon – de această dată de mobil – ar fi fost transferate de Iosif Rad pe firma lui. În acest scop, după ce s-ar fi plâns că ar fi avut probleme cu un număr pe care îl folosea, dar care era înregistrat pe societatea Hello Taxi, Rad i-ar fi dictat secretarei Dimeny o împuternicire care îi dădea dreptul să mute pe societatea lui numărul său de telefon și pe cel al soției sale.
Numerele în cauză ar fi fost inserate în document doar după ce acesta a fost semnat de administratorul Octavian Rațiu. Tot atunci, ar fi fost introduse în împuternicire alte două numere de mobil ale Hello Taxi, folosite pentru plasarea comenzilor. Instanța a concluzionat că această modificare „echivalează cu contrafacerea înscrisului”.
Deși Iosif Rad a respins toate acuzațiile aduse și chiar a cerut achitarea pe motiv că faptele nu există, Judecătoria Oradea a ajuns la concluzia că acesta a avut o țintă clară: să transfere către Green Taxi principalele numere folosite de Hello Taxi pentru preluarea comenzilor.
„Comportamentul inculpatului (a fost – n.n.) unul reprobabil, acesta urmărind, prin manopere dolosive, obținerea unui beneficiu nejustificat și nemeritat, fără a-i păsa de consecințele nefaste și profund injuste cauzate societății Hello Taxi, ale cărei interese legitime se impunea nu să le lezeze, ci, dimpotrivă, să le apere din postura sa de director.”
Ca urmare, instanța de fond l-a condamnat pe Rad la doi ani de închisoare, cu suspendarea executării pedepsei pe un termen de supraveghere de trei ani, pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată și uz de fals. În cazul Mihaelei Dimeny Nicolescu a fost dispusă încetarea procesului penal, pentru că termenul de prescripție de cinci ani s-a împlinit în august 2022.
În privința despăgubirilor solicitate de Octavian Rațiu, instanța le-a respins, arătând că prejudiciul invocat nu decurge din infracțiunile de fals în înscrisuri sub semnătură privată sau uz de fals.
Trimite articolul
XCum cu suspendarea pedepsei in ani 90 Iosif Rad a mai furat aragaze din Metalica unde lucra ca maistru a facut si atunci parnaie,cum se poate ca un infractor care recidiveaza sa primeasca cu suspendare?
-
Si e mare “frate” pocait, mare credincios. Plus ca tepuia taximetristii si le fura autorizatiile , pe vremuri. Numai escrocherii si furturi a facut acest personaj, pana se judeca recursul se prescrie fapta
-
Mare credincios pocait, fura aragaze, autorizatii de la taximetristi, escrocherii, santaje. Un gunoi si el si toata familia lui
Asta o mai facut puscarie inainte de revolutie cand fura aragaze de la Metalica, mare pocait
Deci pana se face recursul se va prescrie fapta. Deci patronulde Hello a ramas fara firma si judecatorii considera ca nu se justifica despagupiri. Si la jegurile astea de judecatori le dam pensii speciale si ii pensionam la 40 de ani
Deci judecatorii nu acorda depagubiri celui ce a ramas fara firma, si noi le dam pensii speciale si ii pensionam la 45 de ani