Magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie s-au pronunţat miercuri, 10 iunie 2020, în dosarul deschis la cererea Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS) pe numele primarului oraşului Aleşd, Ioan Todoca. CNSAS a cerut stabilirea calităţii de colaborator al Securităţii pentru Todoca.
Judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au stabilit definitiv că edilul şef al Aleşdului a fost colaborator al Securităţii comuniste. Sentinţa instanţei supreme este definitivă.
„Respinge recursul formulat de pârâtul Todoca Ioan Coloman împotriva Sentinţei civile nr. 5155 din 22 decembrie 2017 a Curţii de Apel Bucureşti – Secţia a VIII-a contencios administrativ şi fiscal, ca nefondat. Definitivă. Pronunţată în şedinţă publică astăzi, 10 iunie 2020”, se arată în comunicarea instanţei.
În 2017, magistraţii Curţii de Apel Bucureşti au admis acţiunea Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii şi au constatat că Ioan Todoca a fost colaborator al Securităţii, decizia nefiind definitivă, primarul de la Aleşd a atacat-o cu apel care s-a judecat la Înalta Curte.
„Admite cererea formulată de reclamantul Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii în contradictoriu cu pârâtul Todoca Ioan Coloman. Constată calitatea pârâtului de colaborator al Securităţii. Cu recurs în termen de 15 zile de la comunicare, cererea urmând a se depune la sediul Curţii de Apel Bucureşti – Secţia a VIII-a Contencios administrativ şi fiscal. Pronunţată public prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin mijlocirea grefei instanţei, azi, 22.12.2017”, se arată în decizia de atunci a Curţii de Apel Bucureşti.
„Am vrut să-mi ajut tatăl”
Din arhivele Securităţii reiese că Todoca figura cu numele conspirativ „Cupidon” şi că şi-ar fi turnat un subaltern maghiar..
Contactat de jurnaliştii alesdonline.ro pentru a-şi exprima un punct de vedere vizavi de acest trecut al său, Todoca a explicat că ,,şi-a ajutat tatăl”. În plus, a precizat primarul de Aleşd, judecătorii care au alcătuit completul de judecată sunt prea tineri pentru a fi cunoscut perioada în care Securitatea a avut un cuvânt de spus.
„Prin semnarea acelui angajament (care nu a făcut rău nimănui), am reușit să-mi protejez tatăl: regretatul profesor Ioan Todoca, ctitorul Liceului Industrial Aleșd. Din acel moment ancheta asupra sa a fost mai blândă și s-a încheiat prin mustrarea sa. Tatăl meu era anchetat de Securitate pentru că a scris patru scrisori dușmănoase tovarăşului Nicolae Ceaușescu. Completul de judecată a fost unul tânăr, care probabil nu cunoștea vremurile când Securitatea era la putere”, a transmis pentru sursa citată, primarul Ioan Todoca, după pronunţarea sentinţei, care îi afectează imaginea.
Trimite articolul
XOare nu-mai primarul Aleșdului primește o astfel de sentință, dece oare Băsescu mizeria națiuni Române nu primește aceiași sentință ! Dovedit că a turnat colegi la securitate și totuși justițieri români îl apără. Cu ce măsură cântăresc judecători noștri vinovăția unora ? Poate nu vom afla nici o dată.
-
Vorbesti prostii sau esti doar un biet trol ieftin…stai linistit, nimeni nu te ia in serios ci in cel mai fericit caz, o sa rada toata lumea de elucubratiile tale.
uite, dacă se făcea asta la revoluție sau în anii 90, era ok. dar la 30 de ani după nu mai are sens. ca proștii de la #metoo: hai să vorbim despre cine cui i-a pus mâna pe țâțe acu 35 de ani,, cu dovezi sau fără, ca să nu vorbim despre cei care fac mizerii acum. mai știe cineva de panama papers? și alea erau dosare și era plin de români în ele. sau despre hexifarma, nimic? acolo sunt securiști adevărați, nu turnători cocliți de vreme. nimic, așa?