Instanța a respins apelurilor celor doi soți și a păstrat sentința Judecătoriei Aleșd prin care aceștia erau condamnați la patru luni de închisoare cu amânarea aplicării pedepsei și obligați să muncească 40 de zile în folosul comunității.
„Respinge ca nefondate apelurile penale declarate de inculpaţii (…) şi (…), împotriva sentinţei penale (…) din data de 21 decembrie 2023 pronunţată de Judecătoria Aleşd. Menţine în totalitate sentinţa penală apelată. Obligă pe inculpaţii (…) la plata în favoarea statului a sumei de câte 1.000 lei, fiecare, cu titlu de cheltuieli judiciare în apel”, a precizat Curtea de Apel în minuta hotărârii publicate pe portalul instanțelor.
Nu au fost de acord cu lecțiile online din pandemie
Jurnal bihorean și Bihon au relatat pe larg acest caz în care ancheta a pornit după ce conducerea unei școli din Bihor a anunțat Poliția că, ”în luna septembrie a anului 2021, părinţii i-au retras şi împiedicat pe cei patru copii să urmeze cursurile învăţământului general obligatoriu”.
[eadvert]
Părinții le-au explicat anchetatorilor că în timpul pandemiei s-au opus predării orelor în sistem online și au hotărât să nu-și mai lase copiii la școală pentru că „nu sunt de acord cu utilizarea internetului, canalele TV media”.
Mama și tatăl celor patru elevi au decis să îi educe acasă, în sistem homeschooling. Astfel, i-au înscris pe copii la o ”academie” din Statele Unite și se ocupau de educația acestora, timp de trei ore pe zi, după un program flexibil și folosind manuale românești cumpărate din librării. Asta deși, după cum remarca instanța din Aleșd, părinții nu aveau pregătire pedagogică sau de specialitate, iar organizația din SUA pe care au ales-o nu este acreditată în România.
Homeschooling-ul, nerecunoscut în România
Conform unei adrese din martie 2022 a Inspectoratului Școlar Bihor, homeschooling nu este o formă de învățământ recunoscută în România, iar cursurile urmate în acest fel nu pot fi echivalate conform învățământului național, care prevede obligativitatea frecventării a 10 clase.
Totuși, există posibilitatea ca, în anumite condiții, părinții sau tutorii legali să opteze pentru ”educația în familie”. Deși nu este recunoscut, acest sistem este acceptat pentru motive de sănătate (boli cronice, alergii severe), motive religioase sau convingeri speciale, motive legate de activități artistice sau sportive de performanță sau în cazul copiilor care sunt actori de film, televiziune sau teatru, arată o analiză a site-ului copilulsanatos.ro.
În aceste condiții, Codul Penal (art. 380 alin. 1) arată că fapta părintelui sau a persoanei căreia i-a fost încredințat, potrivit legii, un minor și care, în mod nejustificat, îl retrage sau îl împiedică prin orice mijloace să urmeze cursurile învățământului general obligatoriu, se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă.
Părinții „nu au arătat că înțeleg implicațiile deciziei”
Un raport de evaluare psihologică efectuat în acest caz a recomandat înscrierea copiilor în sistemul de învățământ obligatoriu pentru a le fi respectat dreptul la educație. Timp de trei luni întreaga familie a beneficiat de consilierea specialiștilor DGASPC Bihor în vederea reînscrierii celor mici la școală.
Judecătoria Aleșd i-a condamnat pe cei doi soți, invocând faptul că aceștia ”nu şi-au asumat vreo responsabilitate pentru comiterea faptelor şi nu au arătat că înţeleg implicaţiile deciziei asumate, (…) aspect care rezultă şi din poziţia exprimată de inculpata (…) care a considerat că procedura judiciară reprezintă o formă de hărţuire şi doreşte să trăiască în linişte”.
Trimite articolul
XBănuiesc ca va băga Don Benny mana în cutia zeciuielii…
Familia Botnariu a fugit de Barnevernet din Norvegia..dar se pare ca exista și în România..
sau judecătorul e globalist rău.
Niciodată parinti nu au avut intenția sa nu educe copii..ci doar au vrut o alta variantă..ce face acest judecător cu copii care nu merg deloc la școală.. pune părinții în închisoare?
-
Vedeți ca nu e SUA. Articolul menționează articole din Codul Penal, aici nu e după ureche, cu jurați