La 8 ani de la trimiterea în judecată, instanța a decis încetarea procesului penal pentru că faptele de care a fost acuzat Țiț-Andreescu s-au prescris, însă l-a obligat pe acesta să plătească peste 4 milioane de lei pentru grâul distrus în silozurile din Tinca și Batăr ale societății.
Acuzațiile formulate de procurori
Așa cum Jurnal bihorean și Bihon au mai relatat, Petru Țiț-Andreescu a fost trimis în judecată, în decembrie 2016, sub acuzațiile de delapidare, înșelăciune, fals în înscrisuri sub semnătură privată și neglijenţă în serviciu. În același dosar au mai fost inculpați trei foşti subalterni ai acestuia, care i-ar fi fost complici: şefa Silozului Marghita al Comcereal, Maria Tătar, şi inginerii Iosif Kiraly şi Leonica Furtos, primul acuzat de complicitate la înșelăciune, iar a doua de complicitate la delapidare și la înșelăciune.
[eadvert]
Țiț Andreescu era acuzat că, între 2010 și 2013, şi-ar fi însuşit din gestiune, prin delapidare, aproximativ 5.000.000 de kilograme de grâu – rezervă de stat, depozitate la Silozul din Marghita al Comcereal. Anchetatorii arătau că grâul ar fi fost scos din celulele silozului, încărcat în camioane și livrat unor firme neidentificate, fapt care ar fi cauzat Administrației Naţionale a Rezervelor de Stat şi Probleme Speciale un prejudiciu calculat la 6,4 milioane de lei.
Fostul administrator al Comcereal Bihor a mai fost acuzat că ar fi falsificat documente prin care ar fi încasat o chirie de 1,7 milioane de lei pentru silozul din Marghita unde era depozitată o parte din grâul – rezervă de stat.
În plus, între anii 2007 și 2013, aproape 5.000 de tone de grâu – rezervă de stat, depozitate în bazele din Tinca și Batăr ale societății, au fost distruse, susțineau procurorii, din cauza neglijenței lui Țiț-Andreescu.
Cu faptele prescrise, dar obligat să plătească pentru grâul distrus
În primă instanță, în februarie 2023, Tribunalul Bihor a decis achitarea lui Țiț Andreescu pentru acuzațiile de delapidare (nu există probe că a săvârşit infracţiunea) și înșelăciune (fapta nu este prevăzută de legea penală), dar și încetarea procesului penal pentru o acuzație de fals în înscrisuri, pe motiv că fapta s-a prescris.
Instanța de fond a mai dispus achitarea fostului administrator al Comcereal Bihor pentru o altă acuzație de fals și pentru neglijență în serviciu, pe motiv că faptele nu sunt prevăzute de legea penală. În cazul acestor din urmă fapte, Curtea de Apel a observat că și ele sunt prescrise, astfel că a hotărât încetarea procesului.
În schimb, instanța de apel a admis în parte acțiunea civilă a Agenţiei Naţionale a Rezervelor de Stat şi Probleme Speciale şi l-a obligat pe Petru Țiț-Andreescu să achite un prejudiciu de 4,18 milioane de lei produs prin infracțiunea de neglijență în serviciu și în urma căreia mii de tone de grâu au fost distruse.
Pentru acoperirea acestei pagube, judecătorii au menținut poprirea conturilor bancare ale lui Țiț Andreescu, precum și măsurile asiguratorii instituite asupra a peste 160 de terenuri aparținând fostului director al Comcereal Bihor, dar și a banilor găsiți în biroul acestuia cu ocazia unei percheziții din 2013 – 1.660 de euro, 60 de dolari și 500 de lei.
Comcereal, obligată să plătească 5,5 milioane de lei
În ceea ce privește acuzațiile aduse companiei Comcereal, Curtea de Apel Oradea a menținut hotărârea luată de prima instanță: încetarea procesului pentru gestiune frauduloasă ca urmare a prescrierii faptei și achitarea pentru înșelăciune și neglijență în serviciu. Totuși, a fost redusă de la 6,4 milioane de lei la 5,5 milioane de lei suma pe care Comcereal SA a fost obligată să o plătească pentru cantitatea de „5.013.368 kg de grâu rezervă de stat depozitată la Silozul din Marghita găsită lipsă cu ocazia predării gestiunii”.
Ca să fie garantată plata prejudiciului, Curtea a menținut sechestrul aplicat asupra contului bancar și a bunurilor companiei, fiind vizate patru baze de recepție din Bihor și mai bine de 20 de terenuri și imobile. În schimb, firma nu mai trebuie să achite suma de 900.000 de lei, pe care Tribunalul Bihor a calculat-o drept chirie încasată fraudulos.
Procesul de complicitate la delapidare, la înșelăciune și la fals a fost oprit definitiv în cazul Mariei Tătar, fosta șefă a silozului din Marghita a Comcereal, care a murit în timpul judecății, în mai 2021. Totuși, instanța de apel a păstrat a sechestrul asupra unui apartament al acesteia, a unor sume de bani și a unui autoturism în valoare totală de peste 130.000 de lei.
Prin sentința de miercuri, au fost achitați definitiv și inginerii Leonica Furtoș și Iosif Kiraly.
Curtea de Apel Oradea a mai decis desfiinţarea tuturor documentelor ce au fost realizate prin fals, printre acestea numărându-se mai multe procese-verbale de verificare a stocului de grâu-rezervă de stat și a stării de conservare a acestuia.
Trimite articolul
XPutin. Trebuia confiscate averile vinovatilor ca sa se recupereze prejudiciul.