Astfel a motivat Curtea de Apel Oradea trimiterea pentru 5 ani într-un centru de detenție a unui tânăr care, băut fiind, a furat o mașină și a accidentat grav un agent de la Rutieră, pe centura municipiului Oradea, în octombrie 2019.
Prin sentința definitivă dată joi, 10 aprilie, instanța de apel a arătat că Augustin David Rostaș, acum în vârstă de 21 de ani, se face vinovat de ultraj sub forma tentativei de omor, nu de vătămare corporală din culpă, așa cum stabilise Tribunalul Bihor, care nici măcar nu l-a pedepsit pe tânăr pentru această faptă pe motiv că s-a prescris. Mai mult, primul complet a arătat că o parte din vina pentru producerea accidentului i-ar fi aparținut chiar polițistului rănit.
Ca urmare a noii încadrări, a crescut de la 80.000 de euro la 100.000 de euro cuantumul daunelor morale care i-au fost acordate agentului, care va primi și aproape 29.000 de lei, despăgubiri materiale. Inculpatul și asigurătorul RCA al mașinii furate de Rostaș au fost obligați să plătească peste 16.000 de lei Spitalului Județean din Oradea și alți 44.600 de lei Spitalului de Ortopedie „Foișor” din București, pentru îngrijirile medicale acordate agentului rănit.
Agent lovit în plin de mașina condusă de băiatul băut
Augustin David Rostaș nu împlinise încă 16 ani pe 10 octombrie 2019, când, după ce băuse alături de doi prieteni, și ei minori, în locuința sa din Oșorhei, a furat mașina pe care un bărbat o lăsase în fața casei, neîncuiată și cu cheile în contact. A vrut să plece la Tinca, la prietena lui, dar proprietarul autoturismului a sunat la 112, iar polițiștii au interceptat vehiculului pe șoseaua de centură a Oradei, în zona magazinului Selgros.
Cu echipajele de Poliție pe urme, Rostaș a accelerat până la aproape 120 km/h și a blocat tentativele agenților de a-l depăși, spunându-le prietenilor care îl însoțeau că nu se va lăsa prins.
Polițiștii au format un baraj lângă Piața 100, dar nici atunci Rostaș nu a încetinit. Ca să nu fie loviți, un polițist a sărit peste parapetele dintre cele două sensuri de circulație, iar un polițist local s-a aruncat în șanțul de la marginea drumului.
În schimb, deși a încercat și el să se ferească, un alt agent de la Poliția Rutieră, Octavian Popa, pe atunci în vârstă de 30 de ani, a fost luat pe capotă și apoi târât sub mașina care trecuse în viteză peste bordura dintre sensuri și s-a oprit într-un parapete de la marginea drumului. Adolescentul de la volan și cei doi prieteni ai săi au încercat să dispară, dar au fost prinși imediat. Fugarul a declarat mai apoi că nu a oprit crezând că polițiștii se vor feri din calea lui; în plus, mai fusese cercetat în trecut pentru furturi de mașini.

Agentul Octavian Popa
Grav rănit, agentul Popa a fost dus de urgență la Spitalul Județean din Oradea, unde a fost operat. Două expertize medico-legale au stabilit că polițistul avea leziuni pe tot corpul, răni la cap, o dublă fractură de femur, fractură de tibie și peroneu, ligamente și meniscul rupte, mușchii gambei smulși, ruptură renală și plămânii afectați. Toate acestea l-au forțat pe Octavian Popa să stea în concediu medical 300 de zile, să îndure operații dificile și să urmeze tratament fizio-kinetoterapeutic.
Răsturnare de situație în timpul procesului
A doua zi după accident, August Rostaș a fost arestat și a rămas 8 luni după gratii. Între timp, a fost trimis în judecată pentru ultraj cu referire la tentativă de omor, furt, conducerea unui vehicul fără permis de conducere și sub influența alcoolului, analizele de sânge indicând că avea o alcoolemie de 1,06 la mie.
Însă în iunie 2020, judecătoarea Crina Muntean, de la Tribunalul Bihor, a dispus schimbarea încadrării juridice a faptei de care era acuzat Rostaș, din tentativă de omor în vătămare corporală din culpă, arătând că, deși trebuia și putea să o facă, adolescentul nu a prevăzut riscurile pe care le implica fuga sa de Poliție și faptul că nu a oprit când a văzut barajul rutier.
Magistratul a reținut că în baraj se aflau două autoturisme ale unor persoane fizice care au rămas în mașini „fiind expuse unui risc major de accidentare, ceea ce explică reacţia inculpatului de a executa virajul la stânga, care a condus la lovirea persoanei vătămate cu autoturismul condus de acesta”. De altfel, Rostaș a susținut că a intrat pe contrasens pentru a salva viața „civililor aflaţi în cele două autoturisme folosite la realizarea barajului rutier”.
Instanța a mai observat că agentul lovit se afla pe carosabil, într-o zonă de risc, „cu încălcarea normelor ce reglementează desfăşurarea unor astfel de acțiuni poliţieneşti”, motiv pentru care a stabilit că acesta poartă 20% din vina producerii accidentului și a redus în consecință cuantumul despăgubirilor morale și materiale acordate prin hotărârea dată pe 30 aprilie 2024.
Prin același document Tribunalul Bihor a stabilit că faptele de care a fost acuzat Augustin David Rostaș s-au prescris, astfel că procesul penal a fost oprit.
Curtea de Apel Oradea: a fost intenție
Hotărârea Tribunalului a fost atacată atât de procurori, cât și de polițistul rănit, care, prin avocatul Răzvan Doseanu, a arătat că Augustin Rostaș nu a urmărit producerea rezultatului faptei sale, dar l-a acceptat. Judecătoarele Delia Udroiu-Lucian și Denisa Vidican, de la Curtea de Apel Oradea, au admis apelul și au arătat că inculpatul l-a lovit cu intenție indirectă pe agentul Octavian Popa.
„Inculpatul nu a avut nicio atitudine de preîntâmpinare a coliziunii, lovind cu intenție persoana vătămată. (…) Nu a fost interesat de faptul că prin acțiunile sale poate ucide, rezultat acceptat de acesta, care de altfel a şi afirmat în repetate rânduri în cursul urmăririi penale faptul că nu a încercat evitarea victimelor, arătând că a crezut că poliţiştii se vor feri din calea autoturismului”, se arată în sentința Curții de Apel, consultată de Bihon.
Drept urmare, cele două judecătoare au considerat ca „vădit nelegală și netemeinică evaluarea primei instanțe care a reținut culpa ca formă de vinovăție prin raportare la fapta concretă” și au stabilit că Augustin Rostaș este vinovat de ultraj în forma tentativei de omor, infracțiune în cazul căreia răspunderea penală este imprescriptibilă.
Spre deosebire de Tribunal, completul Curții a fost de părere că polițistul rănit nu s-a expus unor riscuri nejustificate, luându-și măsuri „care apăreau ca fiind eficiente şi suficiente în minimizarea riscurilor”. Astfel, s-a stabilit că agentul Octavian Popa nu are nicio vină în producerea accidentului.
Referindu-se la folosirea în cadrul barajului rutier şi a unor autovehicule civile, Curtea de Apel Oradea a arătat că acest fapt nu afectează în niciun fel prejudiciul provocat victimei. „Trebuie precizat că în mod constant inculpatul a arătat că a încercat să evite barajul realizat de polițiști nu pentru că dorea să evite rănirea vreunei persoane, ci pentru că dorea cu orice preț să scape de Poliție”, au consemnat judecătoarele Udroiu și Vidican.
Trimite articolul
XPe judecatorii astia ce te socheaza efectiv prin decizii nu ii ancheteaza nimeni?
Si-acum ma intreb, firma RCA ce vina are in situatia de fata, cand masina a fost furata? Ii creste asigurarea bietului aluia din vina betivului inconstient? Si ala ce face, face bulau, pe banii contribuabililor, dar in rest?
-
Raspunzi de se fura masina, de ce nu previi furtul? Nu ai grija de masina platesti
Si cad ii vezi pe magistrati cum plang dupa salarii si pensii nesimtite, te apuca nervii. Astia chiar sunt nesimtiti. Asteapta sa le platim salarii si pensii astronomice. N-au pic de rusine.