În ianuarie 2014, Curtea de Apel Oradea a îmblânzit pedeapsa decisă de Tribunalul Bihor repunându-l practic pe condamnatul Ion Florin Moţ în funcţia de primar al Zărandului. Aceasta după ce procurorii DNA Oradea l-au prins în flagrant, în iulie 2013, luând mită de 10.000 de euro de la investitorul orădean Lele Florin care avea nevoie de avize pentru a-şi înscrie în CF un teren de 250 de hectare cumpărat în Zărand (judeţul Arad).
Instanţa de fond, Tribunalul Bihor, l-a condamnat pe Moţ la doi ani şi patru luni de închisoare cu suspendare, precum şi interzicerea dreptului de a mai deţine o funcţie publică pentru doi ani de zile. Însă la apel, judecătorii CA Oradea au redus pedeapsa primarului la doi ani de închisoare cu suspendare şi au înlăturat pedepsele complementare, inclusiv interdicţia dreptului de a fi primar. După această sentinţă, prefectul Aradului a fost obligat să-l repună pe Ion Florin Moţ în funcţie.
Deja în perioada procesului de la instanţele bihorene primarul Moţ era cunoscut ca fiind implicat în dosarul în care Dan Diaconescu a fost condamnat cu executare, fiindcă l-a şantajat pe primarul Zărandului cu ameninţarea că îi va da pe postul OTV afacerile suspecte cu terenuri.
Două dosare proaspete
Ca un soi de „răsplată” pentru indulgenţa Curţii de Apel Oradea, primarul Ion Florin Moţ s-a ales în ultimele două luni cu două noi rechizitorii.
Într-unul din cazuri Moţ a fost trimis în judecată de Parchetul Arad pentru înşelăciune, fiind acuzat că a încasat, în primăvara anului 2009, suma de 197.020 de lei de la firma SC Tar Farming srl în baza unor antecontracte de vânzare-cumpărare de terenuri agricole. Însă acele terenuri nu aparţineau primarului, aşa că Moţ ar fi luat banii fără a putea oferi nimic în schimbul lor.
Iar în celălalt caz, Parchetul de pe lângă Judecătoria Chişineu-Criş l-a trimis în judecată pe Moţ pentru o înşelăciune cu „reţetă” similară dar cu un prejudiciu mult mai mare: peste 8,6 milioane de lei!
Potrivit procurorilor, Moţ ar fi încheiat, în perioada 2002 – 2006, antecontracte de vânzare-cumpărare pentru unele terenuri pe care nu le deţinea. Părţi civile în procesul aflat pe rolul Judecătoriei Chişineu Criş s-au constituit firmele Bardeau Holding România srl şi Alvika Italrom srl.
Citiți principiile noastre de moderare aici!