Cererea și oferta acestora se întâlnesc într-un proiect care o are ca vârf de lance pe deputatul UDMR Biró Rozalia și care se dorește să fie extins la nivel național.
Biró Rozalia vrea ca pensionarii să nu se mai simtă uitați. După ce patru ani Organizația de Femei a UDMR Oradea a derulat activități cu persoanele de vârsta a treia, în acest an bunele practici de la Oradea au fost testate în cele 244 de organizații locale, în cadrul a 77 de evenimente, la care au participat 8.000 de pensionari, în luna octombrie.
„Există o voință reală pentru a crea entități în care persoanele de vârsta a treia să poată dezvolta activități. Trebuie să găsim modalități pentru ca seniorii noștri să nu iasă din viața publică. Am avut evenimente în care specialiști, medici pensionari, s-au întâlnit cu oameni care avea nevoie de expertiza lor în domeniu, dascăli pensionari care au oferit din experiența lor profesorilor de azi, profesori de sport care s-au angrenat în cursuri de mișcare alături de cei de vârsta lor. Ideea e că seniorii noștri suferă fiindcă societatea uită de ei, de experiența lor, în momentul pensionării. Este una dintre cele mai mari probleme; dincolo de pensiile mici și alte neajunsuri, e supărarea că «acum nu mă mai întreabă nimeni nimic»”, a explicat Biró Rozalia demersul.
Una dintre activități ar putea fi cea alături de așa-numita „generație X – generația pierdută”, oameni născuți între 1966-1976, ajunși la maturitate în 1988-1994, și care încă mai pot fi „curele de transmisie” de la seniori la „generațiile Y, Z”.
Citiți principiile noastre de moderare aici!