Şedinţa de miercuri a Senatului Universităţii a primit un caracter extraordinar prin momentul evocator „In memoriam rector prof. univ. dr. Teodor Maghiar”. Biroul de Comunicare a Universităţii a spicuit din cuvântările participanţilor următoarele:
După un moment de reculegere, cancelarul Senatului universitar, conf. univ. dr. Vasile-Aurel Căuş, a prezentat omagiul Senatului, evidenţiind vocaţia de ctitor şi curajul fostului rector, faptul că „nu a renunţat niciodată să lupte” pentru dezvoltarea acestei „cetăţi a spiritului”. Cu certitudine, testamentul celui care a fost mentor al atâtor universitari orădeni de azi ar fi „Să nu vă pierdeţi credinţa!”, a spus Vasile Aurel Căuş.
Prof. univ. dr. Teodor Traian Maghiar, rector între 2004 şi 2007, a remarcat că regretatul său tată a fost „un vizionar”, măsura faptelor sale fiind Universitatea de azi: „Datoria mea a fost să continui proiectele sale. Grija de fiecare zi era să nu-l dezamăgesc, să mă ridic la înălţimea răspunderilor asumate, şi cred că am reuşit, fie şi numai dacă aş aminti echilibrul financiar sănătos al instituţiei la predarea mandatului. Acum, datoria mea şi a fratelui meu este să reabilităm imaginea pe nedrept întinată în ultima vreme a omului şi rectorului Teodor Maghiar, care a făcut atât de mult bine acestei instituţii.”
Drumul de la firavul Institut de subingineri la Universitatea de azi, în care se regăsesc „gândurile, strădaniile, faptele şi jertfa neobosită ale rectorului Teodor Maghiar”, a fost evocat de prof. univ. dr. ing. Teodor Leuca, rector interimar, în anul 2007: „Vrăjmaşii au acţionat în cascadă împotriva rectorului Teodor Maghiar. Lovind în rector, loveau în Universitate. Atâta duşmănie ţesută în jurul lui l-a întărit în credinţa sa nestrămutată, dar i-a şi măcinat sănătatea. Ne-a fost decan, mai apoi rector, dar mai presus ne-a fost mentor desăvârşit. Pentru toate îi datorăm recunoştinţa.”
Testament academic
Din portretul conturat de Cornel Antal, rector în perioada 2007-2012, respiră conduita omului responsabil pentru destinele instituţiei: „Ca unul care i-am fost aproape vreme de 15 ani pot să afirm că rectorul Teodor Maghiar era un om deosebit de puternic, care s-a dedicat din toată fiinţa sa Universităţii. Era răzbătător cum nu mi-a fost dat încă să cunosc vreun om. Nu avea studii de management sau de psihologie, dar avea un simţ cu totul special în conducere şi în cunoaşterea oamenilor. De-acolo de unde ne veghează sunt sigur că ne-ar spune răspicat: «Aveţi grijă de Universitate!». Aceasta este moştenirea pe care ne-o lasă.”
Actualul rector Constantin Bungău a accentuat spiritul coagulant al primului rector, râvna sa împlinită în Universitatea de azi. „Până-n 1990, cu acel Institut de Subingineri eram la periferia învăţământului superior. Azi, poziţia Universităţii este respectabilă. Au fost ani de dezvoltare impetuoasă, dar şi ani de răscruce, în care s-a dorit „ruperea” Universităţii. Doar priceperea şi tenacitatea rectorului Teodor Maghiar ne-au ajutat să depăşim momentele de impas. Datoria noastră este să consolidăm moştenirea sa, să aşezăm efortul tuturor sub semnul performanţei. Este firescul nostru gest de recunoştinţă.”
Prof. Univ. dr. Lia Pop, preşedintele Comisiei de Relaţii Interne şi Internaţionale a Senatului, a evocat opinii ale unor orădeni de rând din care răzbătea recunoştinţa „pe care suntem datori să i-o purtăm fostului rector Traian Maghiar pentru câte a împlinit în folosul comunităţii ca om al cetăţii şi al faptei”.
Luările de cuvânt şi alte documente privind momentul omagial vor fi arhivate, „pentru a depune mărturie în timp despre cel care a fost cu adevărat rectorul Teodor Maghiar”, a precizat preşedintele Senatului, Sorin Curilă, iniţiator al evenimentului.
Citiți principiile noastre de moderare aici!