Dacă și Camera Deputaților va vota propunerea UDMR, se vor reînființa direcții ale finanțelor publice județene, respectiv a municipiului București, urmând ca direcțiile generale regionale ale finanțelor publice să se desființeze și să fie preluate de structurile nou înființate.
„UDMR s-a opus în anul 2013 centralizării ANAF în agenții regionale. Am spus atunci că centralizarea mu va aduce eficiență nici în nivelul colectării resurselor financiare și nici în organizarea ANAF. Poziția Uniunii este clară: deciziile administrative privind funcționarea acestor instituții fiscale trebuie luate, respectând principiul descentralizării, la nivel județean, garantând, astfel, eficiența acestor instituții publice. Sprijinim măsurile prin care antreprenorii, dar și persoanele fizice, să aibă la dispoziție servicii descentralizate, cu putere de decizie la nivelul fiecărui județ”, a subliniat senatorul Cseke Attila, liderul grupului UDMR de la Senat.
„Eficacitatea instituției a scăzut din cauza regionalizării. Putem vedea, din statisticile ultimilor ani, că rata de colectare a taxelor și impozitelor a scăzut față de cea din anii anteriori centralizării. Cu cât decizia este mai îndepărtată de contribuabil, cu atât rezultatele și consecințele sunt mai negative”, a declarat Cseke Attila, bucuros că Oradea scapă, astfel, de centrul regional de la Cluj-Napoca.
Mijlociii, la județe
În context, senatorul UDMR a mai amintit și de o altă ințiativă a formațiunii. care a devenit Legea nr.30/2018, prin care administrarea contribuabililor mijlocii efectuată din anul 2016 la nivel regional, la Cluj, se descentralizează spre județe. Săptămâna trecută, Guvernul a aprobat modificările necesare în organizarea ANAF, impuse prin lege. „Măsurile de centralizare în domeniul financiar și fiscal au pus pe drumuri investitori, contribuabili persoane juridice și fizice și au produs rezultate financiare în scădere”, a adăugat Cseke Attila.
Citiți principiile noastre de moderare aici!