Distorsiunile de pe piața muncii din România, precum și dificultățile în angajare ale tinerilor sau numărul mare de tineri (NEETs) care nu lucrează și nici nu sunt înscriși într-o formă de educație l-au determinat pe senatorul orădean Adrian Hatos să ceară autorităților să îmbunătățească activitățile de consiliere și orientare profesională.
[eadvert]
Parlamentarul dă exemplul altor state ale lumii, unde autorități guvernamentale sau instituții private public, periodic, rapoarte cuprinzând descrieri ale oportunităților de pe piața muncii incluzând profesiograme, perspective ale profesiilor și distribuția veniturilor aferente diverselor poziții ocupaționale.
„Aceste rapoarte reprezintă instrumente foarte utile atât pentru tinerii care își planifică carierele, cât și pentru consilierii de carieră”, a arătat Adrian Hatos într-un comunicat.
De exemplu, în SUA, Biroul de Statistică a Muncii publică Occupational Outlook Handbook; Guvernul britanic gestionează o pagină intitulată „National Careers Service”, unde doritorii pot afla informații actualizate constant despre diversele ocupații, servicii similare fiind furnizate și de guverne precum cele ale Germaniei, Franței, Noii Zeelande, Olandei, dar chiar și de cel al Indiei.
„O analiză, însă, a paginii ANOFM arată că astfel de informații sunt absente de pe pagina principalei agenții de ocupare din România, și de altfel din orice publicație a instituțiilor publice din România”, a mai arătat senatorul PNL.
Măsuri urgente
Adrian Hatos susține că este nevoie de măsuri urgente în acest sens, pentru că realizarea unui „ghid de perspective ocupaționale” devine absolut necesară pentru ca tinerii noștri, și nu numai, să poată lua decizii bine informate privind cariera.
„În acest moment, diversele ghiduri și materiale publicate de-a lungul timpului nu acoperă toată piața muncii din România, nu au fost actualizate și nu sunt comparabile, dar avem, însă, atât instituții cu atribuții în culegerea și analiza datelor statistice privind piața muncii (INS, Institutul Național de Cercetare Științifică în Domeniul Muncii și Protecției Sociale), cât și instituții specializate în servicii de ocupare (ANOFM, AJOFM-uri) sau de orientare și consiliere în carieră (CJRAE-uri) care pot contribui, în mod profesionist, la realizarea și diseminarea unui astfel de ghid pentru publicul larg, în general, și pentru tineri, în mod special”, a declarat senatorul Adrian Hatos.
El le-a interpelat pe ministrele Educației și a Muncii (Ligia Deca, respectiv Simona Bucura-Oprescu), solicitându-le să își exprime poziția cu privire la utilitatea acestui ghid, dar și cu privire la posibilitatea publicării sale periodice a lui.
Senatorul orădean este membru în Comisia pentru învăţământ, Comisia pentru ştiinţă, inovare şi tehnologie, Comisia pentru comunicaţii, tehnologia informaţiei şi inteligenţă artificială, respectiv în Comisia pentru tineret şi sport ale Senatului României.
Până în prezent, parlamentarul a avut 90 de iniţiative legislative, din care 33 au fost promulgate legi.
Trimite articolul
XAsa sunt de urgente masurile pentru tineri in RO ca unii tineri au ajuns la limita varstei de pensionare.
🙂
Penibil amaratul asta.
Si nici nu-si da seama saracu ca lumea rade de el.
0+0=0
Dar cu scolile profesionale ce ati avut?
cat de idiot sa fii sa ceri un ghid? pai, mai , habarnistule, piata muncii e atat de fluida incat e imposibil sa faci un astfel de ghid! doar daca nu ai tu iar niste interese pecuniare, sa-ti dea iar cineva bani sa mananci si tu o paine!
-
Mult adevăr în comentariul postat de “pnlistpreacinstit”, în ceea ce privește interesul senatorului! Oricum, va apărea “inițiativa” la raportul anual. Ca să nu spună lumea că n-o făcut nimic. Dacă îi interesau de oamneni, pe cei care se doresc parlamentari, făceau tot posibilu’ să rămână maxim 200, chiar mai puțin. Macim 3 per județ. Sau de ar luota, mai ales sociolog fiind, ăsta, pt. reorganizare teritorială. Atunci să vezi diminuarea deficitului bugetar, de ar dispărea de acolo vreo 300 de senatori și deputați….Și așa, puțini fiind, chiar și-ar justifica prezența acolo, dacă s-ar îmbunătăți nivelul de trai. Nu-i așa, sociologule A.H.? Numa’ că ăsta îi suspect….. Să nu cumva să fie de-a altora…