Doi ani de mandat și o activitate parlamentară bogată. Obiectivul major al senatorului Adrian Hatos în acest mandat, după cum însuși a notat, este îmbunătățirea învățământului românesc și refacerea încrederii tinerilor în clasa politică și în capacitatea lor de a contribui la schimbarea în bine a țării și mai ales a politicului.
„Au trecut doi ani de mandat, marcați de provocări formidabile pentru societatea românească (lupta cu pandemia, criza energetică și amenințările aduse de agresiunea nejustificată a Rusiei împotriva Ucrainei). Cele mai importante eforturi legislative au urmărit îndeplinirea jaloanelor de reformă din Planul Național de Redresare și Reziliență. În evidențele Parlamentului apar coinițiator la 73 de legi, din care 14 promulgate. Am lucrat intens, alături de colegii mei din comisiile de specialitate la elaborarea și aprobarea la timp a două legi-cadru fundamentale pentru modernizarea statului român: legea privind schimbul de date între sisteme informatice și crearea Platformei naționale de interoperabilitate (Legea nr. 242/20 iulie 2022), legea de aprobare a OUG privind Cloudul Guvernamental (OUG 89/2022). La acestea se adaugă un alt jalon din PNRR, Legea privind privind integrarea voluntară a organizațiilor de cercetare, dezvoltare și inovare din România în Spațiul european de cercetare (Legea 806/2022, transmisă la promulgare)”, spune Adrian Hatos.
Schimbări legislative
Pe lângă acestea, pot fi amintite alte câteva dintre schimbările legislative la care a contribuit în calitate de co-inițiator. Astfel, una dintre cele 73 inițiative este Legea 130/2021 de modificare a LEN 1/2011 care prevede că, dacă un cadru didactic este trimis în judecată pentru săvârşirea unor fapte împotriva libertăţii şi integrităţii sexuale sau pentru orice alte fapte penale incompatibile cu funcţia deţinută, urmarea firească este ca raporturile sale de muncă să se suspende de drept până la rămânerea definitivă a hotărârii judecătorești.
[eadvert]
De asemenea, Adrian Hatos fost co-inițiator al Legii 24/2022 prin care se extind anumite drepturi ale bolnavilor de afecțiuni oncologice și ale aparținătorilor acestora – concediu și indemnizație pentru îngrijirea pacientului cu afecțiuni oncologice.
O altă lege la care Adrian Hatos și-a adus aportul este 167/2022 prin care au fost mărite, pentru prima oară după 2008, bursele acordate de statul român românilor de pretutindeni care învață în România. Față de valorile derizorii de până la aplicarea legii, bursele românilor din Ucraina sau Republica Moldova au fost aduse la valoarea burselor pe care le primesc studenții cetățeni români.
„Am contribuit, de asemenea la dezbaterea publică privind noile legi ale educației. Sunt convins că, în urma discuțiilor cu toate părțile interesate, sistemul educațional românesc va dispune de un cadru legislativ prin care vom pregăti mai bine România pentru lumea de mâine”, afirmă senatorul Hatos.
Amintim în continuare și câteva dintre cele 44 de întrebări adresate executivului. Una dintre acestea a fost adresată ministrului Educației (Sorin Câmpeanu) și se referă la creșterea cuantumului burselor acordate studenților bursieri ai statului român – etnici români din țările învecinate, etnici români cu domiciliul stabil în străinătate și cetățeni străini, care urmează programele de studii de licență, masterat și doctorat în cadrul unităților și instituțiilor de învățământ de stat din România.
Senatorul Hatos i-a solicitat ministrului Educației să comunice măsurile legislative și bugetare avute în vedere, pe termen scurt și mediu, cu privire la creșterea cuantumului acordate studenților bursieri ai statului român și alinierea acestora la nivelul burselor de care beneficiază studenții din România, dar și cu privire la creșterea cuantumului minim al burselor pentru ambele categorii de studenți.
„Ulterior, bursele studenților etnici români au fost mărite prin Legea 167/2022, al cărei coinițiator sunt, de la 65-85 de euro/lună la valoarea burselor acordate studenților cu cetățenie română”, a punctat Hatos.
Prețuri mai mici la locuințe
O altă întrebare a fost adresată ministrului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administratiei, Cseke Attila.
„Practic, s-a dorit a se afla care este situația privind vânzarea locuințelor ANL, pentru anul 2020, atât la nivelul județului Bihor, cât și la nivel național, realizată la o valoare de locuire de 2.996 lei/mp.
În acest caz, prin HG 1.174/2021, publicată în Monitorul Oficial nr. 1.043 din data de 01 noiembrie 2021 a modificat şi completat normele metodologice ale Legii nr. 152/1998 privind înfiinţarea Agenţiei Naţionale pentru Locuinţe pentru a reduce preţul de vânzare şi chirie ale locuinţelor ANL. Noile norme au dus în multe situații la scăderea prețului locuințelor”, mai precizează Hatos.
În plus, s-a reușit eliminarea obligativității modului de formare psihopedagogică ori a masteratului didactic pentru specialiști angajați ai unor operatori economici, interesați să desfășoare activități didactice în unitățile de învățământ profesional (inclusiv cel dual) și tehnic – în proiectul de lege a învățământului preuniversitar publicată în 22 iulie 2022 (care se află în dezbatere publică).
24% pentru personalul nedidactic din învățământ
Senatorul Adrian Hatos a cerut, de asemenea, ministrului Educației să aibă în vedere unele măsuri pentru soluționarea unor probleme cu care se confruntă personalul nedidactic din învățământ (salarizarea, cuantumul sporurilor, indemnizațiilor, decontarea abonamentelor de transport, plata orelor suplimentare, cuantumul indemnizației de hrană). Bugetul pe anul 2023 prevede o creștere în medie cu peste 24% a salariilor personalului nedidactic din învățământ.
Totodată, raportul atestă participarea la dezbaterea publică privind noile legi ale educației și prezența senatorului în teritoriu prin vizite și audiențe, dar și prin transmiterea observațiilor bihorenilor autorităților competente.
„Sunt convins că, în urma discuțiilor cu toate părțile interesate, sistemul educațional românesc va dispune de un cadru legislativ prin care vom pregăti mai bine România pentru lumea de mâine. În afara activității de legiferare, mi-am onorat jurământul făcut față de bihoreni fiind alături de ei, prin întâlnirile din teritoriu, prin audiențe și prin transmiterea observațiilor lor către autoritățile competente folosind instrumentele de control parlamentar. Întrebările și interpelările pe care le adresez executivului vizează probleme importante și, poate puțini se așteaptă, uneori reușesc să producă schimbarea așteptată”, mai notează Adrian Hatos în raportul său.
În continuarea raportului, Adrian Hatos spune că: „Obiectivul meu prioritar în acest mandat este îmbunătățirea învățământului românesc și refacerea încrederii tinerilor în clasa politică și în capacitatea lor de a contribui la schimbarea în bine a țării și mai ales a politicului”.
El a participat, de asemenea, la toate activitățile cu tinerii la care a fost invitat. Ba chiar, a demarat un program de stagii de practică pentru studenții Universității din Oradea, în cadrul căruia practicanții se familiarizează cu procedurile și activitățile parlamentare, cu problemele administrative și iau pulsul vieții din Parlament, în direct.
„Reacția entuziastă a studenților participanți mă convinge să continui această inițiativă”, a spus Adrian Hatos.
Trimite articolul
XTe-apuca rasu’ cand vezi cat de perfizi sunt pnl-istii si psd-istii. Vor sa ne faca sa credem ca pamantul se invarte doar datorita activitatii lor, cand de fapt ei nu au facut nimic. Doar postari pe social-media, vorbe si bani in buzunarul lor, insa fapte nimic. Si mai ales nu pt amarasteni. Vai de noi …
pnl si psd, va asteptam la alegeri!
Cetățeanu Hatos depășește orice limita a bunului simt. Sfidează pe toată lumea, se crede om de știință, își transfera odrasla ilegal ka Gojdu, face sociologie contra cost. Nu s-a rușinat defel după articolul devastator al domnului Mihai Drecin. Baga acum totul în traista căci peste doi ani și el, și Creatorul lui, Bolojan, vor fi doar amintire. Un coșmar.
După acest senator făcut din pixul lui Bolojan exista și agresiuni justificate? Vai de noi cu asemenea intelectuali și astfel de aleși!
Te pomeni ca “Senatorul HATOS” a descoperit si penicilina!
Mai rar asa om valoros, nidecum un parazit fara nici un folos pentru cei care l-au votat.
Plus si asta, ca si Bolos are trei joburi in acelasi timp.
Ziua se dilata cand esti un om cu greutate, conform teoriei relativitatii.
Asa ca ai timp de toate.
Chiar rimeaza(bolos hatos etc.), semns ca cine se aseamana se aduna.
PNL te impinge sa devii psdist. La cata hotie pe plan local si judetean au facut astia din pnl
Da stim, trebuie sa iesi in presa , sa te lauzi si sa iti prezinti obiectivele, sa se vada ca nu esti degeaba acolo… ai invatat bine dar fara continut nu valoreaza nimic! Propunerile nu au in spate expertiza necesara si raman doar agresiuni verbale si intrebari puse anapoda, fara o analiza . In fine, e ca si elevul care a invatat poezia dar maine nu mai stie nici cine l-a scris si nici ce vroia sa spuna