Senatul este prima Cameră sesizată în acest caz, Camera Deputaţilor fiind decizională.
Comisia Juridică a Senatului a dat, pe 6 octombrie, raport favorabil acestui proiect legislativ.
“Practic această lege limitează impactul social al acestor categorii de substanţe (etnobotanice din plante, extracte sau combinaţii din plante cu efect halucinogen sau euforic este interzisă) şi ţineţi cont că din ce în ce mai des ele sunt accesibile oricărei vârste şi categorii de consumatori. Mai nou, în Iaşi, aceste substanţe se găsesc în vecinătatea şcolilor, în vecinătatea universităţilor, iar accesibilitatea lor este evidentă. Dacă vorbesc din punctul de vedere al medicului riscurile medicale sunt enorme, vorbesc de tulburări vegetative, tulburări respiratorii, de tulburări cardiovasculare”, a afirmat deputatul PSD, iniţiator al acestui proiect, Tudor Ciuhodaru în cadrul Comisiei juridice.
La proiectul de lege senatorii au adoptat şi amendamente, unul dintre acestea referindu-se la întocmirea, prin ordin al ministrului Sănătăţii, a unei liste cu produsele interzise, în termen de 60 de zile de la data intrării în vigoare a legii. Lista urmează a fi actualizată în funcţie de sesizări, pentru că, a explicat deputatul PSD, comercianţii pot schimba denumirile produselor. “Fiecare comerciant de astfel de produse va găsi o denumire care va fi schimbată. El va spune <<astăzi substanţa asta se numeşte VX, mâine se va numi VXX>> şi putem să actualizăm (lista constituită prin ordin al ministrului Sănătăţii – n.r.) în funcţie de sesizări”, a arătat Ciuhodaru.
Ciuhodaru a subliniat importanţa unei astfel de liste, explicând senatorilor că respectivele produse, cu efecte halucinogene sau euforice, se obţin prin combinarea unor substanţe obişnuite, unele dintre acestea fiind chiar cu uz medicinal, făcând astfel imposibilă incriminarea substanţelor de bază. “Nu există o substanţă de bază, pentru că pot fi amestecuri de substanţe, unele dintre ele, absolut normale. Amestecurile de substanţe, în schimb, produc efectele halucinogene. Nu poate fi incriminată una dintre acele substanţe”, a mai spus Ciuhodaru.
Propunerea legislativă este pentru modificarea şi completarea Legii 143/2000 privind combaterea traficului şi consumului ilicit de droguri şi are ca iniţiatori un grup de şase deputaţi PSD, Tudor Ciuhodaru, Ileana Dumitrache, Cristian Dumitrescu, Florin Iordache, Costică Macaleţi, Mugurel Surupăceanu. Prin proiectul deputaţilor, Legea 143/2000 va conţine şi prevederea: “Comercializarea, vânzare, punerea în vânzare, distribuirea livrarea produselor etnobotanice din plante, extracte sau combinaţii din plante cu efect halucinogen sau euforic este interzisă”, şi aceste fapte se vor pedepsi cu închisoare de la 6 luni la 3 ani.
Sursa: Newsin
Citiți principiile noastre de moderare aici!