S-ar putea spune că au trăit departe de lumea dezlănţuită şi de descoperirile tehnologiei. La lumina lanternelor şi a lumânărilor. Într-o locaţie rustică, în cabane din lemn. Şi cu toate acestea, s-au întors încântaţi de experienţa pe care au trăit-o în cele câteva zile petrecute acolo. Şi cu tolba plină de poveşti şi amintiri frumoase. Cu învăţături despre obiceiurile şi tradiţiile strămoşeşti.
Este vorba de 20 de elevi de la mai multe şcoli orădene, care au participat în săptămâna 03 – 08 iulie 2017, sub directa îndrumare a profesorilor coordonatori de cercuri de la nivelul școlilor implicate, într-o tabără etnografică, pe Valea Drăganului. Tabăra a făcut parte din proiectul „Semnele cerului”.
Inițiat de profesorul Alexandru Sanislav, fost cadru didactic al Liceului Teoretic „Onisifor Ghibu”, acest proiect a primit finanțare prin Fundația Comunitară Oradea, susținut fiind de către eleva Andreea Iulia Mălan din clasa X-a B de la Colegiul Național „Mihai Eminescu” Oradea, la „Bursa talentelor” în anul 2016.
Pe lângă colegiul la care Andreea învată, din proiect mai fac parte Colegiul Național „Emanuil Gojdu”, Liceul Teoretic „Onisifor Ghibu”, Liceul Teoretic „Aurel Lazăr” și Colegiul Tehnic „Mihai Viteazul” Oradea. Elevii sunt îndrumați în cadrul cercurilor etnografice de profesorii: Florica Crețiu, Laura Mureșan, Rodica Marian, Emilia Negru și Simona Toma.
Simboluri tradiţionale
„În ideea formării unor păstrători și continuatori ai tradițiilor și obiceiurilor strămoșești, elevii din grupurile țintă au fost instruiți și prin cercurile de la nivelul școlilor, dar și în cadrul taberei de pe Valea Drăganului în privința semnificațiilor unor simboluri tradiționale existente pe iile românești și pe bâtele ciobănești, despre diferențierea autenticului de imitație, despre recuperarea unor elemente tradiționale considerate pierdute, despre respectul față de tradiții, dar și despre promovarea unor produse autentice realizate manual”, ne-a povestit Florica Creţiu.
Întâlnirea de pe Valea Drăganului, din cătunul Alunu, comuna Lunca Vișagului, a oferit un real schimb de experiență între elevii implicaţi în proiect și profesorii lor. De bunul mers al taberei, pe lăngă profesoarele coordonatoare de cercuri etnografice, s-au preocupat și domnii Cristian Popovici, Alexandru Rozenberg, fost cercetător al Institutului de Proiectări și Automatizări București, filiala Cluj, actualmente pensionar, dar și mult-îndrăgitul inițiator de proiect, domnul Alexandru Sanislav, părintele tuturor. Pompierul orădean, Cristian Popovici, a conferit activităților un plus de siguranță prin prezența dumnealui responsabilă și plăcută, încântând participanții cu vocea și chitara din dotare.
Pentru elevii prezenţi, tabăra a fost o experienţă inedită. Fetele au confecţionat ii tradiţionale, iar băieţii bâte ciobăneşti. Profesorul Sanislav i-a învăţat despre simbolurile tradiţionale şi cum să diferenţieze autenticul de imitaţie.
De asemenea, elevii au participat la numeroase drumeţii, au învăţat cum să călărească şi cum să vâslească, activităţi cu care, majoritatea dintre ei, nu s-au mai întâlnit. Una peste alta, tabăra a fost o experienţă reuşită.
Citiți principiile noastre de moderare aici!