Deșeurile năpădesc destinațiile turistice ale Bihorului. Și nu de ieri, de azi. Însă soluțiile se lasă așteptate, autoritățile arătându-și, în continuare, incompetența crasă.
„E evident că autoritățile locale din acele zone afectate nu au capacitatea de a rezolva aceste probleme. Asta din cauze diverse, dar cea mai importantă ar fi că evită să le aplice măsuri coercitive consătenilor. Fac asta toți primarii din toate partidele”, admite Lascu, care crede că doar dacă Executivul Consiliului Județean va lua măsuri, se vor putea vedea rezultate.
„Consiliul Județean Bihor este instituția județului care are în subordine departamente de turism și mediu. Și așa cum am mai spus, nu ajunge să facem pliante frumoase cu poze artistice, dar care nu relevă întreg adevărul. La momentul când turiștii ajung la noi în județ și văd aceste deșeuri în toate destinațiile turistice, a doua oară mulți nu mai vin sau, chiar mai rău, nu mai recomandă destinațiile nici altora! Acest lucru îl declar în urma discuțiilor cu mai mulți operatori din turismul județean. Și mă refer la un exemplu: Crișul Repede, care în zona turistică străbate 4 comune, actualmente 2 PSD și 2 PNL”, trage un semnal de alarmă consilierul județean, insistând asupra depolitizării problemei.
Proprietar al unei pensiuni în zona Șuncuiuș, Lascu subliniază poluarea de pe Criș. „După discuțiile cu o parte din operatorii de rafting, sunt anual aproximativ 5.000 de turiști pe apă, din care majoritatea străini. Iar Crișul Repede conține tone de deșeuri: de la cauciucuri, canapele, frigidere, biciclete, la tone de haine și de pet-uri. Un adevărat dezastru ecologic pornit de la unele rampe de lansare a gunoaielor care trebuie identificate, supravegheate video și anulate. În caz de recidivă, să aplicăm măsuri coercitive în acele zone”.
Vrea un plan transpartinic
Potrivit lui, se impune o implicare mult mai activă a Consiliului Județean. „Acesta ar urma să elaboreze un plan comun și un ajutor direct pentru primăriile din acele zone turistice care au nevoie de bani pentru supravegherea zonelor de risc. Tot Consiliul Județean ar trebui să elaboreze un plan comun, poate chiar un protocol de intervenție, cu Prefectura, Garda de Mediu, Agenția de Mediu, Poliția Județeană, Apele Române și Inspectoratul de Stat în Construcții”, propune Lascu, care a venit și cu o serie de etape concrete, ce ar conduce la rezolvarea severității acestei probleme cu care se confruntă județul Bihor.
Lascu și-ar dori o convenție de colaborare între toate partidele politice din CJ Bihor, la pachet cu înființarea unei comisii care să stabilească zonele turistice cele mai afectate și modul de sprijin efectiv pentru ca această problemă ecologică să fie rezolvată.
„Problema de mediu afectează turismul, foarte important pentru dezvoltarea județului”, arată alesul județean, care condamnă bunăvoința unor instituții de control și a autorităților locale, care nu-i amendează pe cei certați cu bunul-simț și civilizația.
Citiți principiile noastre de moderare aici!