Manifestările au început încă de dimineață cu depuneri succesive de coroane la monumentul din Episcopia Bihor, la mormintele revoluţionarilor din 1848 -1849 din turnul Bisericii Reformate Rogerius, la mormântul eroului martir polonez Kazimir Rulikowski, din Cimitirul Municipal Oradea, la statuia revoluţionarului român Nicolae Bălcescu.
Punctul culminant al evenimentului s-a consumat acolo unde era programată depunerea de coroane, la statuia lui Szacsvay Imre, din Piaţa Libertăţii.
Acțiunea a debutat în forță cu citirea mesajelor primilor-miniştri ai României şi Ungariei. Prefectul Ioan Mihaiu a fost cel care a transmis mesajul premierului României ținând să precizeze că prin Programul de Guvernare și prin agenda Președinției rotative la Consiliul Uniunii Europene ne implicăm în promovarea drepturilor minorităților naționale.
„Vom continua să susținem cu toată determinarea libera exprimare a identității entice, păstrarea valorilor de limbă, tradiție și cultură. Suntem precupați să oferim cetățenilor noștri, indiferent de etnie, condiții mai bune de viață prin investiții în sănătate, educație, infrastructură, comunități locale și în proiecte care să aducă bunăstarea tuturor… De-a lungul vremii, cetățenii României, indiferent de etnie, au dovedit înțelepciunea că pot conviețui și construi împreună o societate deschisă, care oferă șanse și drepturi egale tuturor.
Faptul că minoritățile au reprezentanți în Parlamentul României, în administrația centrală și locală este o dovadă de normalitate. România este un model pentru deschiderea și spiritualul pozitiv în care a integrat valorile și tradițiile tuturor concetățenilor săi, astfel încât, în prezent, cultura minorităților naționale face parte din patrimoniul identității naționale”, a subliniat reprezentantul Guvernului României în teritoriu.
Vicepremierul maghiar:
“Europa, pierzându-și sufletul, și-a pierdut valorile”
A venit apoi rândul vicepremierului Ungariei Semjén Zsolt să transmită mesajul premierului maghiar care a contextualizat momentul 1848.
„Ne aflăm aici și cu îndoielile și cu nesiguranțele noastre, pentru că și azi trăim vremuri grele, poate chiar decisive pentru soarta noastră. Și azi patria noastră este în primejdie, dar nu numai patria noastră. Și azi libertatea este în primejdie, dar nu numai libertatea noastră. Și azi viitorul este în primejdie, dar nu numai viitorul nostru. Nici în 1848-49 situația nu a fost ușoară, dar atunci măcar se vedea clar împotriva cui luptăm.
În zilele noastre nu se mai vede atât de clar oaștea dușmană, doar influența ei puternică peste tot. În politică, în economie, în societate, în viața privată, în obiceiuri și mode, treptat și în capete, peste tot. Europa, pierzându-și sufletul, și-a pierdut valorile. Credința, națiunea, familia. Pentru eroii de la 1848 credința, națiunea și familia erau lucruri naturale.
Stimați conaționali! În cazul unor cuvântări legate de istorie se pot comite de obicei două greșeli: fie se ține o prelegere rigidă de istorie, unde trecutul rămâne doar trecut, fie faptele din trecut devin doar un pretext pentru dezbaterea temelor de actualitate.
Părerea mea este că faptele istorice din trecut trebuie respectate, trebuie evocate, dar nu doar pentru ele însele, ci și pentru a sluji drept învățământ și îndreptare în prezent și pentru viitor. Acum, înainte de alegerile europene, strămoșii și eroii noștri ne transmit mesajul că trebuie să mergem cu toții la vot ca să ne apărăm valorile și intersele în Europa, prin exprimarea voinței noastre politice.
În zilele noastre doar astfel putem apăra tradițiile noastre, forma noastră de viață maghiară, civilizația noastră creștină, pământul nostru natal, națiunea noastră. Și drepturile noastre. Astăzi drepturile Oradiei, Bihorului, Ardealului, ale maghiarilor trebuie apărate nu numai aici, nu numai la București, ci și în Parlamentul European. Este o datorie naturală a fiecărui maghiar, fie el din Ungaria sau din Slovacia, să reprezinte drepturile Ardealului și ale regiunii Partium, dar tot așa maghiarii din întreaga lume au nevoie să fie reprezentați de cât mai mulți ardeleni. Fie ca moștenirea lui 1848, forța lui de coeziune și mândria lui să ne dea putere în acest scop”, a spus vicepremierul Ungariei.
Tradiționalul marș cu făclii
Comemorarea de la statuia lui Szacsvay Imre a fost urmată, ca în fiecare an, de un marş festiv cu făclii din Piaţa Libertăţii, pe traseul str. Iosif Vulcan – str. Republicii, până la statuia poetului revoluţionar Petőfi Sándor, din Parcul Petőfi.
Mii de făclii s-au aprins pe toată lungimea traseului, alcătuind un tablou impresionant.
Duminică, 17 martie, manifestările continuă: la ora 12:00 – depunere de coroane la monumentul din curtea Bisericii Romano-Catolice din cartierul Seleuş și la ora 13:15 depunere de coroane la statuia poetului Petőfi Sándor, din Sânmartin – Băile Felix.
Citiți principiile noastre de moderare aici!