La Galerii de Artă-Reperaj.Cetate Oradea, UAPR Filiala Oradea a vernisat expoziţia ,,Seminte de visare”, în care expun artiştii Angela Szabo, Dan Daniel şi Ilie Duţă.
Pictoriţa Angela Szabo măruriseşte că această expoziţie o gândeşte de ceva vreme.
Angela s-a mutat împreună cu soţul ei de mult timp în comuna Roşia, într-o zonă pitorească şi liniştită. I s-a alăturat de câţiva ani şi sculptorul Dan Daniel, orădean după locul de naştere, găsindu-şi şi el liniştea creatoare tot în Cătunul Runcuri din Roşia. Prin intermediul lui, Angela l-a cunoscut şi pe sculptorul timişorean Ilie Duţă, care s-a îndrăgostit de frumosul loc bihorean.
Toţi trei au terminat facultatea la Timişoara, şi după 20 de ani s-au întâlnit la Roşia, un spaţiu benefic pentru spiritul creator. Şi-au dorit aşadar o expoziţie în trei. „Titlul expoziţiei a venit ciudat. După discuţii la un pahar despre tot ce se întâmplă în lume, am ajuns la concluzia că e foarte important să ne chemăm sufletul de pe acolo de pe unde mergem, iar pe unde mergem e important ce fel de seminţe lăsăm. Lumea e şi bună, e şi rea, la fel ca şi lupul care e în noi. Avem un lup alb, şi un lup negru, depinde pe care îl hrănim. Aşa e şi cu seminţele. Dacă noi semănăm bine, culegem bun”, explică pictoriţa.
Univers sub semnul visării
Dr. Ramona Novicov, curator si critic de artă, spune că pe Angela Szabo o socoteşte prietena sa, pe care o admiră de mulţi ani în dubla ei calitate, de om şi de artist. În primul rând o admiră pentru faptul că a avut puterea să se rupă de oraş şi de aşa zisa civilizaţie urbană, şi nu doar declarativ, ci cu toată fiinţa ei.
„Angela este o femeie extrem de curajoasă care s-a mutat într-un paradis aievea. Despre pictură pot să spun că putem să o vedem în toată plenitudinea ei. Sunt multe lucrări pe aceeaşi tonalitate gândite. Are un suflu creativ care poate crea coerent, spectaculos, proaspăt şi viu un univers care îi aparţine. Este un univers pus sub semnul visării. Trăim într-o lume cu susul în jos, dar omul are această putere formidabilă de a imagina, de a crea lumi, iar Angela face acest lucru”, spune criticul de artă.
Ramona Novicov consideră că Angela este un artist generos care n-a vrut să fie singură în această expoziţie personală invitând doi artişti sculptori, într-o complementaritate benefică. Pentru curator, numele sculptorilor erau cunoscute, ea întâlnindu-i anul trecut la o mare expoziţie de sculptură, la Buşteni, la Castelul Cantacuzino, expoziţie intitulată „100 de ani România. 100 de sculpturi. 100 de zile”.
„Ilie Duţă are o voce puternic-contestatară dar încărcată de iubire. În lumea asta se pare că nu ne mai ajunge aerul, nu ne mai ajunge spaţiul şi împingem la margini pe primii veniţi, adică lumea vegetală şi animală, ca să ne facem noi loc. În acest context, albinele sunt acele fiinţe cu totul speciale, mai buni artişti decât noi, dar pe cale de dispariţie. E foarte frumos cum acest mesaj, în mâna unui artist poate căpăta nuanţe extrem de subtile. Sculptorii lucrează cu materia dură, care se opune prin mineralitatea ei gestului modelator. Ceea ce face Ilie e un pariu cu puterea acestei materii dure de a primi în sânul ei ceva atât de fragil şi perfect cum este un fagure de miere. Foarte frumoasă întâlnirea aceasta paradoxală!”
O provocare
Criticul apreciază că lucrările de sculptură sunt realizate cu multă delicateţe şi rafinament. Ambii sculptori sunt foarte buni profesionişti, care stăpânesc foarte bine materia. „Dan Daniel aduce lucrări paradoxale. Cum Ilie se «joacă» cu marmura şi fagurii de miere, Daniel se joacă cu bitumul, materie foarte densă, specială în felul ei. Este o provocare curajoasă să te măsori cu un nor, cu pulberea Saturnului, cu tot ce este imponderabil deasupra capetelor noastre, cu meteoriţi, cu porţi stelare. Poate materia să suporte acest impact al inefabilului? Până unde poate suporta materia presiunea spiritualului şi al imaginabilului? Foarte frumos acest pariu!”
Şi tocmai acest pariu consideră Ramona Novicov că îi uneşte pe cei trei în această expoziţie atât de unitară în esenţa ei. Diferită în abordări, în viziuni, dar unitară în mesajul pe care îl transmite, cu clariate şi curaj în a privi lumea în care trăim. De altfel, criticul de artă i-a mulţumit Vioarei Bara, preşedinta UAPR Filiala Oradea, pentru felul în care aduce artiştii împreună sub semnul artei, al adevărului şi al curajului. Expoziţia ,,Seminte de visare” a fost vernisată sâmbătă, 6 martie, la Galerii de Arta-Reperaj.Cetate Oradea şi poate fi vizitată timp de trei săptămâni.
Citiți principiile noastre de moderare aici!