A fost nevoie de inspectori ai Curţii de Conturi străini de Bihor pentru a scoate la iveală decontări cu aspect fraudulos la Primărie. Una dintre „descoperirile” acestora este că, în contul unei lucrări de anul trecut, firma Selina ar fi decontat 500 de metri de conductă de canalizare, plus manopera aferentă montării şi îngropării acesteia, dar fără să presteze, efectiv, lucrarea.
Este vorba de lucrarea de pe Adona, tronsonul II, întubarea pârâului, de la podul de pe strada Nojoridului până la noua stradă care o leagă de Gh. Asachi. Pe acest şantier, din 700 de metri de canalizare, cât au fost contractaţi, Selina a înlocuit doar primii 200 de metri, cam cât a durat şi supravegherea atentă a funcţionarilor din Direcţia Tehnică. Restul de 500 au fost fuşeriţi: conducta veche a rămas îngropată şi muncitorii au intervenit doar în locurile vizibile de la suprafaţă: căminele de vizitare sau capacele şi gurile de canal.
Vor corecta
Deşi aspectul fraudulos al situaţiei pare evident – Selina a mascat cu materialele noi montate la suprafaţă conductele vechi de sub pământ, edilii nu consideră că se poate vorbi de un furt cu bună ştiinţă. „Faptul că nu au fost montaţi cei 500 de metri de conductă va fi evidenţiat în raportul Curţii de Conturi iar noi le vom imputa suma aferentă”, spune viceprimarul Mircea Mălan. La întrebarea dacă poate fi luat în calcul o tentativă de furt, având în vedere circumstanţele, vicele a spus doar „nu mă pot pronunţa”. „Au depus nişte decontări pe care noi va trebui să le corectăm. Se va proceda la restituirea sumei respective”, anunţă vicele cu speranţa că situaţia nu se va mai repeta. Clemenţa edililor merge până într-acolo încât să nu ia măsuri suplimentare pentru a preîntâmpina situaţii de acest gen.
Nesimţirea constructorului
Dacă firma va scăpa doar cu returnarea banilor încasaţi degeaba, funcţionarii Direcţiei Tehnice nu vor beneficia de accelaşi tratament îngăduitor. Se pare că, după ieşirea raportului Curţii de Conturi, aceştia sunt pasibili de o penalizare salarială de 10%. În aceste condiţii, mult mai vehement s-a exprimat pe această temă Leontin Pătcaş, şeful Serviciului Urmărire Lucrări. „E vorba de nesimţirea constructorului. Noi am supravegheat lucrarea până s-au montat primii 200 de metri dar nu ne-am gândit vreodată că se poate merge cu nesimţirea până acolo. Asta e tot”, spune Leontin Pătcaş.
Paguba înregistrată de Primărie e estimată la 200.000 lei dar prejudiciul va fi stabilit cu exactitate de Curtea de Conturi. Contoarelele acesteia impută pagubele funcţionarilor care au semnat recepţia lucrărilor deficitare dar, de regulă, Primăria recuperază banii de la firmele care le-au cauzat.
Citiți principiile noastre de moderare aici!