Antreprenor general al investiţiei de la viitorul Muzeu, tot firma Selina reabilitează acum şi şarpanta. Selina nu doar că schimbă ţiglele, în subantrepriză de la CIAC, dar execută şi lucrări de consolidare a structurii şarpantei. Lucrările au început deja de-o săptămână, iar directorul Călin Roman transmite că se vor finaliza până la vară. Oricum, şi cu acoperişul reabilitat, Muzeul are şanse zero să se mute în noul imobil până la finele lui 2014. Această investiţie a rămas în coadă de peşte, contractul dintre Consiliul Judeţean şi Selina expirând în vara anului 2010 (!), când preşedinte era Radu Ţîrle. Contractul expirase într-o atmosferă beligerantă, preşedintele Ţîrle, pe de-o parte şi reprezentanţii Selina, pe de altă parte, aruncându-şi vorbe grele. Cert e că de-atunci lucrările au îngheţat.
Potrivit preşedintelui Consiliului Judeţean, Cornel Popa, va trebui organizată o nouă licitaţie pentru reluarea lucrărilor. Între timp, Muzeul Ţării Crişurilor plăteşte lunar 15.000 euro chirie către Episcopia Romano-Catolică.
Lucrările la Muzeul Tarii Crisurilor s-au reluat! Din păcate, doar în pod. Aceeaşi firmă Selina se ocupă şi pe mai departe de execuţia lucrărilor în imobilul care ar trebui să adăpostească, într-un final, instituţia muzeală.
CIAC a cedat
Firma patronată de Beniamin Rus a preluat de la CIAC inclusiv partea de înlocuire a ţiglei pusă acum şase ani şi care s-a dovedit ulterior a fi defectă. Furnizorul ţiglei – Tondach – trimisese altă ţiglă de ani de zile, dar, din cauza neînţelegerilor dintre CIAC, Selina şi Consiliul Judeţean, ţigla nouă a zăcut prin curţile celor de la CIAC. Patronul CIAC, Ioan Mintaş, avea şi o hotărâre judecătorească în favoarea sa, pentru a executa lucrarea de înlocuire a ţiglelor de pe acoperiş, dar s-a lovit tot timpul de refuzul Selinei, ce a refuzat să permită accesul în organizarea de şantier de la fosta Garnizoană. Directorul Selina, Călin Roman, a declarat în numeroase rânduri că nu poate lăsa ca CIAC să intervină în şantierul său până când Consiliul Judeţean nu-i recepţionează Selinei lucrările realizate deja. Roman îşi justifica atitudinea, arătând că urcarea ţiglelor pe acoperiş şi montarea lor pot aduce cu sine mai multe daune lucrărilor la faţada clădirii, efectuate deja. Roman cerea recepţia de la beneficiar – CJ Bihor – tocmai pentru a nu i se putea imputa aceste eventuale stricăciuni.
În cele din urmă, CIAC a cedat, dând lucrarea în subantrepriza Selinei. Furnizorul ţiglei, firma Tondach, furnizează atât ţiglele şi plăteşte inclusiv manopera pentru această lucrare. Mai mult decât atât, Selina a început deja să lucreze şi la consolidarea structurii şarpantei, a grinzilor, lucrare pentru care a câştigat-o în vara anului trecut o licitaţie în valoare de circa 800.000 de lei noi.
Directorul general al Selina, Călin Roman, spune că lucrările se vor termina până la vară. „Suntem condiţionaţi de vreme, pentru că nu prea poţi schimba grinzile, fără să descoperi puţin”, ne-a declarat Roman.
În altă ordine de idei, dacă ex-preşedintele Ţîrle n-ar fi recepţionat nimic, actualul preşedinte al Consiliului Judeţean, Cornel Popa, spune că va recepţiona ce a lucrat Selina până acum la imobilul fostei Garnizoanei. Contractul dintre CJ Bihor şi Selina e expirat încă din vara anului 2010, de atunci lucrările blocându-se. Acel contract expirase pe fondul acuzelor reciproce dintre fostul preşedinte Radu Ţîrle şi conducerea Selina. Primul acuza constructorul că a încercat tot timpul să „îngraşe” facturile trimise către Consiliul Judeţean cu cheltuieli pe care el, preşedintele, nu le aprobase anterior. Pe de altă parte, Selina arăta că toate lucrările suplimentare fuseseră aprobate de către dirigintele de şantier şi directorii din CJ Bihor. Rus şi Roman susţineau că, de fapt, tot timpul principala problemă a Consiliului Judeţean a fost lipsa banilor.
Selina penalizată!?
Cert este că acel contract de la Muzeu s-a dovedit, într-un final, a fi mai degrabă păgubos atât pentru judeţ cât şi pentru firma Selina. Judeţul Bihor pierde constant prin întârzierea mutării Muzeului în noul sediu. Chiria lunară pe care o percepe Episcopia Romano-Catolică pentru ţinerea Muzeului în Palatul Baroc este de 15.000 euro. Prin contrele cu Ţîrle, Selina s-a ales cu o reţetă financiară cel puţin nesatisfăcătoare pentru această lucrare. Pe deasupra, firma va trebui penalizată acum de Consiliul Judeţean, din cauza faptului că, în urma contractului cu bucluc, lucrările nu au mai putut fi finalizate la timp, aspect admis chiar de preşedintele actual, Cornel Popa!
Citiți principiile noastre de moderare aici!