AFIR a modificat recent Regulamentul de organizare şi funcţionare al procesului de selecţie şi verificare a contestaţiilor pentru proiectele aferente masurilor din Programul National de Dezvoltare Rurala 2014 – 2020 (PNDR 2020), aplicabil măsurilor de investiţii din PNDR. O prima modificare se referă la posibilitatea întocmirii rapoartelor de selecţie trimestriale.
Conform AFIR, faţă de perioada anterioară, sunt acceptate pentru depunere doar proiectele ce au punctajul estimat (evaluare – prescoring) mai mare sau egal decât pragul de calitate aferent lunii/ trimestrului respectiv. Această modificare va avea impact atât asupra calităţii proiectelor selectate, dar şi asupra echitabilităţii procesului de depunere şi selecţie a proiectelor.
Termenul de evaluare a proiectelor este, după caz, de maxim 20 de zile lucrătoare pentru evaluarea lunară, respectiv 50 de zile lucrătoare pentru cea trimestrială, de la sfârşitul lunii/ trimestrului respectiv. Termenul se poate prelungi cu 10 zile lucrătoare dacă sunt în evaluare proiecte pe două sau mai multe submăsuri.
Evaluarea proiectelor cuprinse în eşantionul de verificare la nivel central AFIR se va face, conform noului ROF, după finalizarea evaluării, în termen de 15 zile lucrătoare iar rezultatul se va regăsi în raportul de selecţie. Anterior, această verificare se făcea după aprobarea şi publicarea Raportului de
Selecţie
Noul ROF modifică, de asemenea, termenul privind perioada de depunere a contestaţiilor. Solicitanţii au acum la dispoziţie 5 zile lucrătoare de la postarea pe pagina de internet AFIR a Raportului de Selecţie pentru a depune contestaţii cu privire la rezultatul evaluării, faţă de termenul de 10 zile prevăzut anterior.
Contestaţii
În ceea ce priveşte soluţionarea contestaţiilor cu privire la rezultatul selecţiei lunare/ trimestriale/ finale a proiectelor, dacă o contestaţie este soluţionată în favoarea solicitantului, proiectul va fi reevaluat din punct de vedere al îndeplinirii condiţiilor de eligibilitate şi al evaluării criteriilor de selecţie. Termenul de analizare a tuturor contestaţiilor depuse pentru o submăsura este de 10 zile lucrătoare pentru contestaţiile aferente raportului de selecţie lunar, respectiv 20 de zile lucrătoare pentru contestaţiile aferente raportului de selecţie trimestrial, şi poate fi prelungit cu încă maxim 10 zile lucrătoare de către AFIR dacă se analizează contestaţii depuse pe două sau mai multe sub-măsuri sau dacă numărul de contestaţii depuse este foarte mare.
Pentru submăsurile la care verificarea eligibilităţii este realizată în două etape, şi anume etapa I – eligibilitatea solicitantului şi etapa II – eligibilitatea proiectului, solicitanţii au posibilitatea contestării rezultatului verificărilor eligibilitatii, pentru fiecare etapă în parte. În situaţia în care există contestaţii admise aferente etapei I „eligibilitatea solicitantului”, AFIR continuă verificarea eligibilităţii proiectului iar în cazul în care proiectul este declarat neeligibil pentru etapa II, solicitanţii vor avea posibilitatea depunerii de contestaţii la rezultatul verificării etapei II. Termenele procedurale pentru analizarea acestor contestatii se reduc la jumătate faţă de cele prevazute pentru soluţionarea contestaţiilor cu privire la rezultatul selecţiei proiectelor, arată AFIR.
Citiți principiile noastre de moderare aici!