[eadvert]
Centrul de Cultură al Județului Bihor, în colaborare cu Primăria comunei Roșia organizează în 30 iulie, în localitatea Roșia, Festivalul-Concurs Naţional al Viorii cu Goarnă „Dorel Codoban”, ediţia a X-a. Festivalul-concurs a luat naştere în anul 2013 și este dedicat memoriei lui Dorel Codoban, meșter și instrumentist recunoscut al viorii cu goarnă. Începând cu anul 2022 vioara cu goarnă a fost inclus în Patrimoniul Cultural Imaterial al României, fiind al 10-lea element din lista elementelor de patrimoniu.
Marţi, 18 iulie au fost anunţaţi concurenţii selectaţi de juriu pentru a participa la concursul festivalului. Centrul de Cultură al Județului Bihor a dezvăluit numele celor 9 concurenţi: Ambru Romeo Narcis, Botiş Alex Constantin, Chira Vlad Marian, Cionca Gabriel Dumitru, Cionca Mihai Călin, Cotca Eric Nicolas, Dănuţa Fabian Alex, Foghiş Mădălin Vasile, Ghenţ Alexandru.
Concursul s-a adresată tinerilor solişti instrumentişti amatori cu vârsta între 12-50 ani. La concurs au putut participa tineri interpreţi din întreaga țară, care îndeplinesc condițiile prevăzute în regulament. Soliştii care au câştigat la ediţiile anterioare Marele Premiu sau Premiul I nu mai pot
participa la concurs. Probele de concurs au constat în două melodii din zona Bihorului : o polcă și una pe picior, concurenții fiind acompaniați ritmic (percuție) de către un „dobaș”.
„Speranța transmiterii meșteșugului către generațiile următoare este incertă, cererea pentru astfel de produse muzicale fiind astfel redusă. Numărul constructorilor și al instrumentiștilor practicanți se micșorează din cauza îmbătrânirii celor în activitate, regresul fiind evident. În ciuda renunțării treptate la tradiție, reprezentanții viorii cu goarnă nu abandonează; din plăcere proprie și mai ales, dintr-o pasiune subînțeleasă pentru instrumentul la care au cântat o viață întreagă, acești oameni păstrează încă muzica și instrumentele în casă și în sufletele lor, la loc de cinste”, spun organizatorii.
Cert este că, vioara cu goarnă reprezintă județul Bihor, astfel că Centrul de Cultură al Județului Bihor, a găsit ca fiind de o importanță deosebită promovarea acestui instrument și stimularea tinerilor interpreți printr-o competiție, care, totodată, să ajute la întocmirea unui clasament al celor mai virtuoși interpreți ai higheghii cu goarnă.
Festivalul-Concurs Naţional al Viorii cu Goarnă „Dorel Codoban” se va desfăşura duminică, 30 iulie, pe scena amenajată din Comuna Roșia, începând cu ora 13.00. Repetiția și proba de sunet va avea loc în 30 iulie, de la orele 12:00. Gala laureaţilor şi spectacolul susţinut de invitaţi, vor avea loc duminică, după terminarea concursului.
Cei admiși pentru concurs vor trebui să se prezinte pe scenă în costum popular, pantaloni negrii și pantofi de culoare neagră. Aceştia vor evolua pe scenă în ordine alfabetică. Participanții minori vor fi însoțiți la concurs de un tutore legal.
Marele Premiu: o vioară cu goarnă
Juriul festivalului va fi alcătuit din personalități din domeniul cercetării și interpretării folclorului românesc (muzicologi, folcloriști, profesori, dirijori), precum și din reprezentanți ai Centrului de Cultură al Județului Bihor.
Jurizarea interpreților participanți la concurs se va face ținându-se seama de calitatea interpretării, de autenticitatea și de valoarea artistică a pieselor, de ținuta scenică și de frumusețea și autenticitatea costumului popular. Pe baza punctajului stabilit de juriu se vor acorda Marele Premiu constând într-o vioară cu goarnă, Premiul I este de 1500 lei, Premiul II de 1000 de lei şi Premiul III de 800 de lei.
În funcţie de nivelul evoluţiei interpreţilor, juriul, în consens cu organizatorii, poate hotărî neacordarea unor premii, acordarea unor premii speciale, ori redistribuirea sumelor aferente unor premii neacordate. În cazul în care doi concurenţi se vor situa pe acelaşi loc, premiul se împarte, anunţă organizatorii. Toţi concurenţii vor primii diplome de participare. Coordonatorul evenimentului este referent dr. Adrian Apan.
Citiți principiile noastre de moderare aici!