Din 1 ianuarie 2017, legea va dubla preţul gunoiului depus în halde, prin intrarea în vigoare a unei taxe impuse la nivel european. Unica măsură valabilă pentru menţinerea facturilor la un nivel acceptabil este creşterea gradului de selectare a gunoiului menajer, deci scăderea cantităţii depuse la haldă, a spus miercuri, Mircea Ghitea, şeful Direcţiei Tehnice din Primărie. Acesta a fost mediatorul dezbaterii publice a strategiei de salubrizare a Oradiei pe următorii zece ani, organizată în Sala Mare, cu participare mai degrabă modestă din partea publicului. Au luat loc în sală trimişi ai firmelor interesate, câţiva administratori de asociaţii, consilieri locali şi funcţionari din Primărie.
Să schimbăm tarifarea
„Modul actual de tarifare nu încurajează colectarea selectivă”, crede directorul. Ghitea zice că Primăria a făcut mai multe demersuri pentru modificarea legii şi introducerea permisiunii de a se factura serviciul în funcţie de cantitate şi nu pe persoană, ca acum.
„Am fi mulţumiţi chiar şi cu o modificare la modul de a obţine permisiunea şi nu de a se impune la nivel naţional tarifarea aceasta. Poate că nu toate localităţile sunt pregătite pentru asta dar, celor care sunt, ne-ar fi lăsat posibilitatea să trecem şi la asemenea mod de plată. Toată legislaţia impune administraţiilor locale reducere procentuală ridicată a deşeurilor depozitate şi procent ridicat de selectare dar nu oferă niciun fel de măsuri conexe care să ne sprijine. Adică riscăm nişte amenzi, dar nu avem nicio pârghie să influenţăm situaţia”, zice Ghitea.
Acesta spune că, în condiţiile prezente, „amendarea are rolul ei. Înclin să cred că civilizaţia occidentală nu s-a creat doar pe bun simţ. Există, poate, o doză ridicată, dar şi acolo au fost sancţiuni pentru cei care nu respectă legea”.
Supraveghere video
Toţi administratorii care au luat cuvântul s-au pronunţat contra amendării asociaţiilor de proprietari pentru mizeria din jurul pubelelor şi pentru o monitorizare a atenţiei. Unii au cerut camere video alţii, o implicare mai susţinută a Poliţiei Locale.
„Serviciile domnilor de la RER m-au dezamăgit în ultima vreme. Am încercat să iau legătura cu domniile lor dar îmi răspunde robotul. Măi fraţilor, eu nu discut cu fiare, ci cu oameni! Eu plătesc aceste servicii. În ultimele luni ridică doar containerele pline, nu şi pe cele care-s jumătate sau pe sfert umplute”, reclamă reprezentantul Asociaţiei Adona 306, care cuprinde 465 apartamente.
Acesta cere „să închidem ţarcurile şi să punem camere de luat vederi”.
„Nu e adevărat că amenda nu e o soluţie. Dar nu sunt de acord cu amendarea asociaţiei. Am 20 de blocuri. De ce să plătească 20 de blocuri pentru neglijenţa unuia sau altuia?!”
Cel care este prins, să plătească. Şi existând camerele de luat vederi, vor dispărea mizeriile de lângă pubele. Nu doar ţiganii greşesc, nu doar ei le împrăştie. Camerele vor arăta cine aruncă în afara containerelor”, spune bărbatul.
Insuficiente
Acesta a lăudat amplasarea igluurilor pentru ambalaje dar a remarcat că nu sunt suficiente. Ca răspuns, Ghitea i-a spus că strategia cuprinde şi ideea amplasării de containere în subteran: „avem în evidenţă cam 100 de amplasamente unde e dificil de amplasat containere la suprafaţă, din cauza proximităţii cu locuinţele. Costurile sunt estimate la 10.000 şi 15.000 de euro pe amplasament”.
Ghitea a mai zis că „sistemul de supraveghere video poate fi o soluţie de folos în identificarea celor care nu respectă legea”.
Contra taxării pe volum
Ca şi Ioan Horvat de la Coaliţia Rogerius, Silvia Ardelean s-a opus taxării pe unitate de volum şi nu pe persoană. „Asta va provoca migraţia gunoaielor. Ca să nu plătească, vor arunca deşeurile la alţii”, crede ea. „Amendarea asociaţiilor nu este o soluţie, cum nu e nici cea cu camerele video. Cei care încalcă legea trebuie să fie supravegheaţi de oamenii legii.
Dacă vor fi amendate asociaţiile de proprietari, vom contesta amenda. De aia e poliţie comunitară şi de aia o plătim”, a declarat, răspicat, Ardelean.
Strategia gestionării deşeurilor se dezbate azi, în plenul Consiliului Local. Rămâne de văzut în ce măsură se regăsesc în documentul pus sub nasul aleşilor măsurile propuse de asociaţii.
Citiți principiile noastre de moderare aici!