După ce au încercat separarea pe criterii etnice a Teartului de Stat din Oradea, liderii maghiari din Oradea încearcă o delimitare pe criterii etnice şi în educatie. Primii paşi în acest sens au fost făcuţi. Clasele cu predare în limba maghiară de la Colegiul Economic „Partenie Cosma” sunt pe cale să se mute la Liceul Teologic „Szent Laszlo”, care ar putea să se transforme în Grup Şcolar.
Şcoala cu clasele I-VIII „George Coşbuc” din Oradea a primit o nouă denumire, şi anume: Şcoala „Szacsvay Imre”. Aici ar putea fi mutaţi elevii din clasele cu predare în limba maghiară de la Şcoala cu clasele I-VIII „Dacia”. Acelaşi lucru se va petrece şi la Marghita, unde, din 1 septembrie 2011, elevii maghiari de la Colegiul Naţional „Octavian Goga”, precum şi cei de la secţia maghiară de la Şcoala cu clasele I-VIII Marghita se vor muta la proaspăt-înfiinţata Şcoală Maghiară „Horvath Janos”.
O situaţie similară este întâlnită şi la Salonta. Toate secţiile maghiare de la şcolile din localitate vor fi mutate la Grupul Şcolar „Arany Janos”.
„Asta au dorit liderii maghiari, asta au obţinut. Cât despre mutarea claselor cu predare în limba maghiară de la Colegiul Economic la „Szent Laszlo”, acest lucru nu se poate realiza decât cu acordul scris al părinţilor. Dacă liderii locali ai UDMR îi vor convinge, înseamnă că sunt… convingători” a spus mai în glumă, mai în serios, inspectorul şcolar general Dorel Luca.
După ce în toamnă a fost mutat în afara oraşului, Colegiul Economic „Partenie Cosma” riscă să-şi piardă o parte dintre elevi, dar şi dintre cadrele didactice.
Liceul Teologic Romano-Catolic „Szent Laszlo” a solicitat schimbarea denumirii în Grup Şcolar Teologic Romano-Catolic „Szent Laszlo”, iar viceprimarul Biro Rozalia a avut, la începutul anului 2011, o întâlnire cu părinţii elevilor din clasele cu predare în limba maghiară de la Colegiul Economic „Partenie Cosma”. În cadrul acestei întâlniri a fost propusă această mutare. O parte din părinţi au cochetat cu ideea, cealaltă nu.
„Am avut o întâlnire cu părinţii elevilor de la secţia maghiară a Colegiului Economic. La întâlnire au participat în jur de 130 de părinţi. O parte din părinţi au fost de acord ca elevii să fie mutaţi la «Szent Laszlo», alţii nu. Vom muta clasele respective, numai dacă majoritatea părinţilor vor dori acest lucru. Cert e că noul campus care se construieşte, şi care sper să fie gata până în toamnă, nu va ajunge pentru tot Colegiul Economic”, a spus Biro Rozalia.
O şcoală în fiecare cartier
Biro Rozalia a mărturisit că doreşte ca în fiecare cartier din Oradea să existe o şcoală cu clase cu predare în limba maghiară.
„În acest fel elevii pot socializa. Predau la Universitatea Partium şi văd cât de greu îi este unui maghiar să se descurce în limba română. Ce să facă după ce termină facultatea?. Să plece în Ungaria?”, a mai spus Biro.
Inspectorul şcolar general Dorel Luca spune că încă nu ştie ce se va întâmpla la Partenie Cosma.
„Liceul Teologic «Szent Laszlo» a solicitat schimbarea denumirii. Acordul a fost dar în Consiliul de Administraţie de luni, 17 martie, iar actele au fost trimise la Minister. O să vedem cum gestionăm situaţia după schimbarea denumirii. Nu ştiu ce se va întâmpla. Vom vedea dacă părinţii solicită transferul elevilor de la Partenie Cosma la Szent Laszlo”, a spus Dorel Luca.
Directorul Colegiului Economic „Partenie Cosma”, Ioan Corba, spune că această decizie ar afecta instituţia pe care o conduce.
„Depinde câte clase vor lua. Nu pot lua clasele a XI-a şi a XII-a. În primul rând, pentru că părinţii nu vor accepta acest lucru. Părinţii îşi doresc ca elevii să continue unde au început. De asemenea, din discuţiile cu profesorii, am dedus că nu vor să treacă la Szent Laszlo. În plus, noi am depus situaţia cu mişcarea cadrelor didactice. Acest lucru ar însemna că ar trebui să refacem situaţia încadrărilor profesorilor. Vom vedea. Aşteptăm planurile de şcolarizare. Ne putem aştepta la orice surpriză. La noi e posibil orice ”, spune directorul Ioan Corba.
Maghiarii vor separare în Educaţie
Acelaşi lucru se poate întâmpla şi cu elevii din clasele cu predare în limba maghiară de la Şcoala cu clasele I-VIII „Dacia”. Aceştia ar putea să fie mutaţi la fosta Şcoală „George Coşbuc”, actuala şcoală „Szacsvay Imre”. La solicitarea părinţilor elevilor, Şcoala cu clasele I-VIII „George Coşbuc”, unde există doar o secţie română – clasele I-IV Step by Step -, a solicitat Inspectoratului Şcolar Judeţean Bihor schimbarea denumirii din George Coşbuc în „Szacsvay Imre”.
„Există intenţia de a prelua clasele de limbă maghiară de la Şcoala Dacia, dar nu există o solicitare scrisă din partea părinţilor. Deci, nu putem discuta despre acest lucru”, spune inspectorul şcolar adjunct Nicolae Ungur.
De asemenea, la Marghita, prin ordin de ministru, s-a înfiinţat o şcoală cu predare în limba maghiară. Este vorba de Şcoala „Horvath Janos”, în care, din toamnă, vor studia elevii maghiari de la Colegiul Naţional „Octavian Goga” şi cei de la Şcoala cu clasele I-VIII Marghita.
O separarea pe criterii etnice a elevilor s-a făcut şi la Salonta. Elevii de la secţiile maghiare de la şcolile din localitate studiază la Grup Şcolar „Arany Janos”.
Crina Dobocan
Citiți principiile noastre de moderare aici!